Вход

Щатът Онтарио ще прави профилактика на ХИВ в рамките на план за обществено здраве

drugs handОнтарио скоро ще обхване населението с комбинация от хапчета за превенция на ХИВ, която вече е достъпна в генерична форма, твърдят защитниците на ХИВ. Хапчето веднъж дневно съдържа две лекарства против ХИВ, които намаляват риска от сексуално предаване при ХИВ-негативни индивиди. Профилактиката преди експозиция или PrEP първоначално струваше около 1000 долара месечно като марка Truvada. Първоначално лекарството е въведено за лечение на ХИВ.

Министерството на здравеопазването в Онтарио добави лекарството PrEP към формуляра си за публично обхванати лекарства в четвъртък, в сила от 28 септември. През 2016 г. Health Canada одобри Truvada (емтрицитабин 200 mg / тенофовир дизопроксил фумарат 300 mg) в комбинация с практики за по-безопасен секс, за да се намали рискът от сексуално придобита ХИВ при възрастни с висок риск от излагане на вируса. Оттогава генеричните лекарства струват около една четвърт от наличните, каза фармацевтът Майкъл Фанос в Торонто.

"Генериците сега са 450 на месец, а други навлизат на пазара на половината от тази цена", каза Фанос. Повече хора вече ще имат достъп до лекарствата на повече места, каза д-р Изак Богох, лекар по инфекциозни заболявания, базиран в болница "Торонто". "Профилактиката на ХИВ преди експозицията е отличен инструмент за предотвратяване на ХИВ инфекцията и това би я направила много по-достъпна за всички в провинцията", каза Богох. "Бих очаквал такива програми като много полезни за намаляване на случаите на ХИВ."

Хората в Онтарио биха могли да търсят лекарствата от клиниките на общността, клиниките за семейна медицина и клиниките за сексуално здраве, а не само лекарите по ХИВ, каза той.

Ще има процес на кандидатстване и приспадане, което ще варира в зависимост от доходите на лицето. В Британска Колумбия се провеждат дискусии за наличността и достъпността на PrEP. В проучванията употребата на лекарството е свързана с повишени нива на гадене, повръщане, диария и коремна болка в сравнение с плацебо. Страничните ефекти при бъбреците също са били по-високи при употребата на лекарството. Лекарството не предпазва от други полово предавани инфекции, а лекуващите лекари ще продължат да настояват пациентите да използват презервативи.

Маркирана като лекарства

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»