Разнобой в БЛС за писмото на Грозев

Писмото на Председателя на БЛС, д-р Грозев до Управителя на НЗОК предизвика разцепление в ръководството на съюза. В 16 часа Главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов изпраща до всички 16 членове на Управителния съвет съобщение по електронната поща, в което се казва:Изпращам Ви полученото преди 1 час писмо от...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Проверка в Спешна помощ в Плов…

Спешна помощ в Пловдив отказват линейка след сигнал, че 2- годишно дете се задушава с мотив, че нямало педиатри и обслужвали само възрастни. Центърът започна проверка има ли отказ с...

ЕК разкри, че България е несериозен кандидат за седалище на Агенцията по лекарствата

eu flagКандидатурата на София за седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) бе представена в последния възможен момент 31 юли. Още тогава се появиха съмнения, че документите се подават формално и че липсва истинско желание, страната ни да се пребори с другите 19 кандидати. Българската оферта е дълга 4 страници, придружена с преведено на три езика писмо от Бойко Борисов. За сравнение испанската оферта е 150 страници. Повечето държави са разгърнали кампания на специални уебсайтове, придружени с видеопрезентации, някои от тях имат специални посланици по темата.

Закономерно слабостта на нашата кандидатура бе разкрита още с първия преглед на кандидатите, направен от Европейската комисия.
В кандидатурата на София, ЕК установява слабости в пет от шестте области на сравнение: помещения, достъпност, образование, здравно и социално обслужване и непрекъснатост на дейността. Единствен без забележки минава критерият за географско разпределение, тъй като България няма домакинство на официален европейски орган.
Българското правителство е пропуснало да опише как предлаганата от него нова сграда в технопарка ще отговори на изискванията на ЕМА. Няма информация и за честотата и броя на полетите към европейски столици от софийското летище, както и дали има градски транспорт от и за аерогарата. Правителството е пропуснало да съобщи какви са възможностите за намиране на работа в София за половинките на европейските служители, които биха работили в ЕМА.
Не са дадени и подробности за свободни места в детските градини и училищата, нито дали на всички деца на служители ще може да бъде предложено обучение на френски и немски език. В българската оферта дори не е уточнено дали чуждоезичните програми на университетите биха могли да поемат наплива от нови студенти. По отношение на работата на агенцията не е уточнено в какъв срок ще бъде осигурено продължаване на работата на агенциите, нито дали тя ще може да функционира по време на преместването.
Възможността да столицата ни да бъде седалище на един от Европейските органи се създаде, заради напускането на Великобритания. Друга такава възможност може да има след десетилетия или никога.
Не е за вярване, че при кандидатстването по един толкова важен въпрос, Правителството може да направи толкова съществени пропуски. В крайна сметка, България може да не стане домакин на ЕМА, но поне можеше да положи усилия, да се пребори с другите.
Когато нашите фирми и организации кандидатстват за финансиране по европейски проекти Правителството иска от тях да попълват стотици страници документи, дават обосновки, доказателства и да се борят да бъдат одобрени. При откриване на макар и малко формално нарушение, фирмите не се класират.
Същото това Правителство, което е толкова взискателно към другите, се оказа че не е, ама никак не е взискателно към себе си. Ако кандидатурата на България за седалище на ЕМА се провали, то трябва да има наказани. Отговорните държавни служители трябва да понесат своята отговорност. Не за това, че не са ни избрали. Може да имаме отлична кандидатура и пак да не ни изберат. Може да загубиш, но поне го направи с достойнство.
Отговорните служители на Министерския съвет трябва да понесат своята отговорност за безотговорното си поведение, уронващо престижа на държавата, като цяло и на всеки неин гражданин.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

4°C

София

Облачно

Влажност: 90%

Вятър: 17.70 km/h

 • Облачно
  22 Фев 2018 7°C 3°C
 • Облачно
  23 Фев 2018 8°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»