Вход

Щатът Вашингтон заведе дело срещу производителя на ОксиКонтин Пърдю Фарма

Щатът Вашингтон в четвъртък подаде дело срещу Пърдю Фарма, производителя на ОксиКонтин, и стана най-новото държавно или местно правителство, което иска да държи фармацевтичната компания под отговорност в националната юрисдикция за национална епидемия от пристрастяване към лекарства.

Град Сиатъл също подаде отделен съдебен иск срещу Пърдю Фарма, както и звена на Тева, Ендо и други.

Жалбата на генералния прокурор на Вашингтон Боб Фъргюсън обвинява Пърдю за измамния маркетинг на ОксиКонтин и за убеждаването на лекарите и обществеността, че неговите лекарства са с нисък риск от пристрастяване и са ефективни за лечение на хронична болка.

 

Той каза, че ще се стреми да принуди "Пурду" да плати "значителна" сума за ангажиране с маркетингови практики, които омаловажават пристрастяването към лекарствата и позволяват да спечели милиарди долари, докато захранва опиоидната криза.

"Не знам как мениджърите в Пурду спият през нощта", каза Фъргюсън пред репортери.

Пърдю, базиран в Стамфорд, Кънектикът, заяви в изявление, че е "дълбоко разтревожен" от опиоидната криза и че одобрените от него американски компании за храни и лекарства представляват само 2% от всички предписания за опиати.

"Ние енергично отричаме тези твърдения и очакваме с нетърпение възможността да представим нашата защита", каза Пурду.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, опиоидите са участвали в над 33 000 смъртни случаи през 2015 г., последната година, за която има данни. Смята се, че смъртността продължава да нараства, според оценките.

Съдебните дела следват като вълна срещу производители и разпространители на опиоиди от Луизиана, Западна Вирджиния, Ню Мексико, Оклахома, Мисисипи, Охайо, Мисури, Ню Хемпшир и Южна Каролина, както и няколко града и окръзи.

Пурду и трима изпълнителни директори се признаха за виновни през 2007 г. за федерални обвинения, свързани с неправилното маркиране на ОксиКонтин, и се съгласиха да платят 634,5 милиона долара за разрешаване на разследване на Министерството на правосъдието.

Същата година частната компания достига и споразумение от 19.5 милиона долара с 26 държави и окръг Колумбия. През 2015 г. се е съгласила да плати 24 млн. Долара за разрешаване на съдебно дело от Кентъки.

Източник: Ройтерс

Маркирана като лекарства

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»