Вход

Verzenio е одобрен за напреднал рак на гърдата

Verzenio (abemaciclib) е одобрено от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ за лечение на жени с някои напреднали форми на рак на гърдата - най-често срещания рак в Съединените щати.

Повече от 250 000 жени се очаква да бъдат диагностицирани с рак на гърдата през тази година и повече от 40 000 ще умрат от болестта, смятат Националният институт по рак на САЩ.

Verzenio е предназначена да блокира вещества, наречени циклин-зависими кинази, за които се смята, че стимулират растежа на раковите клетки. Лекарството е одобрено за хормонално-рецепторно-положителни и HER2-негативни форми на напреднал или разпространяващ се рак на гърдата, които са лекувани с терапия, която променя хормоните на човека (ендокринна терапия).

"Verzenio предоставя нова целева терапевтична възможност за някои пациенти с рак на гърдата, които не реагират на лечение и за разлика от [подобни лекарства], може да се прилага като самостоятелно лечение на пациенти, които преди това са лекувани с ендокринна терапия и химиотерапия", каза Д-р Ричард Паздюр, директор на Центъра за съвършенство по онкология.

Лекарството е оценено в клинични проучвания, включващи почти 700 души, чийто рак на гърдата е напреднал след лечение с ендокринна терапия. Средното време на преживяемост без прогресия при хора, приемащи Verzenio, е 16,4 месеца, в сравнение с 9,3 месеца сред тези, които са приемали плацебо, съобщиха от Администрацията по храните и лекарствата .

Най-честите нежелани реакции включват диария, нисък брой бели кръвни клетки, гадене и повръщане, болка в корема, инфекция, умора, анемия, загуба на апетит и главоболие. По-сериозните нежелани реакции могат да включват повишени чернодробни ензими и кръвни съсиреци, смята агенцията.

Verzenio се произвежда от Ели Лили, базирана в Индианаполис.

Маркирана като лекарства рак

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»