Вход

Получихме най-лошите оценки за седалище на ЕМА

emaКандидатурата на София за град домакин е най-зле оценена официално от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) според анализ на агенцията, който тя е изпратила на Европейската комисия. Части от анализа на ЕМА изтекоха в медиите преди дни, като сега агенцията го публикува в пълния му вид, информират от mediapool.bg. Освен че се оформиха като най-предпочитани от самите служители на ЕМА, кандидатурите на Амстердам, Барселона, Милано, Брюксел и Копенхаген получават високи оценки и на офертите си.
Сред страните от Централна и Източна Европа, които нямат европейски орган на своя територия, което е предимство, най-високи оценки получава кандидатурата на Братислава. Варшава, Букурещ и Загреб също получават ниски оценки, но най-зле от всички е оценена кандидатурата на София.

Първата част от анализа обхваща техническата оценка на предложените сгради, разположението, плана за преместването. В нея ЕМА се е придържала към оценяване само на подадената в офертите информация.
Втората част от анализа оценява критерии, свързани с достъпността на мястото, достъпа до образователни и здравни заведения, пазар на труда и непрекъснатост на дейността. В тази част анализът на EMA не се основава само на информацията, предоставена в публичните оферти, но и на друга обществено достъпна информация. По отношение на техническите параметри София получава най-лоша оценка, като е отчетено, че няма подходящи пространства за представителни нужди, не осигурява достъпна среда за инвалиди, няма достатъчно заседателни зали, няма достатъчно добро техническо и IT осигуряване, липсва добра телекомуникационна мрежа в предложената сграда. Освен това офертата ни не дава сигурност, че преместването ще стане по начин, който ще осигури непрекъснатост на работата на агенцията. Лоша оценка по тези показатели получават и Стокхолм, Варшава, Загреб, Малта.
Амстердам отговаря на всички условия и кандидатурата ѝ е оценена високо, като леки резерви има само за IT осигуряването и телекомуникациите. Барселона получава много добра оценка, като резерви има за това, че сградата ще е готова през 2019 година, както и за нейния капацитет. Братислава, Брюксел и Копенхаген също са получили добри оценки, но има резерви относно плановете им за преместването.
Анализът в частта му за условията на живот, работа, образователни и социални услуги също ни отрежда най-лоша оценка. Критики сме получили относно честотата и качеството на обществения транспорт и липсата на информация за условията за настаняване. Ниска оценка сме получили и заради слабия достъп до международни и европейски училища. Възможностите за заетост също не са посочени в офертата. Като недостатък се посочва и непризнаването от законодателството на съжителството без брак, което е отчетено като минус и в другите кандидатури от Централна и Източна Европа – Братислава, Букурещ и Варшава. По критериите за условията на живот отново високо оценени са Амстердам, Милано, Барселона, Брюксел, Копенхаген, Виена. Братислава, която по техническите параметри има висока оценка, обаче е оценена по-слабо относно средата на живот. Решението за новия дом на ЕМА трябва да бъде взето през ноември в рамките на Съвета по общи въпроси с гласуване на 27-те министри. Всички оферти ще бъдат подложени на гласуване, освен ако не бъдат оттеглени от съответните държави.

Маркирана като лекарства

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»