Вход

Ново лекарство в хематологията позволява ремисия без лечение

хематолозиНово лекарство в хематологията увеличава трикратно шанса да бъде преодоляна хроничната миелоидна левкемия и позволява ремисия без лечение при пациенти с рядкото злокачествено заболяване на кръвта, съобщи проф. Жанет Грудева, национален консултант по хематология. Новото лекарство дава възможност след 3 години имунната система сама да поеме контрол над болестта, като това дава възможност да се спира лечението на част от пациентите, информират от БНР.
„Трябваше да приключат клинични проучвания, които да аргументират възможността за спиране на лечение и в кратката характеристика на продукта, на този конкретен медикамент, ЕМА е включила възможността за спиране на лечение при строго разписани условия“, каза проф. Грудева.

„Важен момент при назначаването на медикамента е кои пациенти отговарят на критериите“, обясни проф. Георги Балаценко, микробиолог и хематолог.
„Още на третия месец от лечението, благодарение на тези изследвания може да се каже кой пациент отговаря добре и за кой пациент отговорът не е оптимален. Вторият важен момент, който е в края на първата година, е да се търси падане на левкемичните клетки под 0,1%, който до голяма степен е един маркер за подобрена преживяемост. Следващата цел, която си поставяме, е постигане на отзвук, при който бихме могли да гарантираме, че при пациенти, при които е достигнато това ниво, не може да се очаква прогресия на заболяването“, допълни той.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»