Вход

Смърт от преработване... в Япония

преработванеИнспектори по труда в Япония решиха, че смъртта на 31-годишна служителка на една от най-големите медийни корпорации в страната - NHK, е причинена от преработване. Мива Садо, която работи в централата на телевизионен канал в Токио, е записала 159 часа извънреден труд и само два дни почивка в месеца, информират от offnews.bg. Според инспекторите това е довело до нейната смърт от сърдечна недостатъчност през юли 2013 г. Службата по трудовите стандарти в Токио определя смъртта на жената с думата "karoshi" (смърт от преработване), пише "Гардиън".

Новината за смъртта ѝ бе разпространена чак сега от NHK. Съобщението идва една година, след като подобно решение на инспекторите за смъртта на млада служителка в рекламната агенция "Дентсу" предизвика национален дебат за отношението на Япония към работното време и извънредния труд. Мацури Такакаши е на 24 години, когато се самоубива през април 2015 г. Служителите по трудовите стандарти са решили, че смъртта ѝ е причинена от стреса, причинен от продължителното работно време. Такакаши работи повече от 100 часа извънреден труд в месеците преди смъртта си. Седмици преди да умре тя публикува в социалните мрежи: "Искам да умра. Аз съм физически и умствено разбита."
Сега правителството предлага да се ограничи месечното извънредно работно време до 100 часа на месец и да се въведат санкции за дружества, които позволяват на своите служители да надхвърлят ограничението. Експерти обаче твърдят, че дори тази мярка излага работниците на риск.
Миналата година властите обявиха, че всеки пети японец е изложен на риск от смърт поради претоварване на работното място. Близо 2000 души са се самоубили за година и половина поради стрес, свързан с прекалената работа. Десетки други са починали от сърдечни атаки, удари и други болести, причинени от дългите часове на работа.

Маркирана като пациенти

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»