Д-р Миндов: Ако държавата иска да има лекари, нека ги…

Кой лекар преглежда пациенти в 20.30, освен в Спешната помощ? 17 години едно цяло съсловие със закон му е вменено да преглежда 24 часа в денонощието. Така коментира в "България сутрин" случая на арестуван лекар в столичен квартал, защото работил в нетрезво състояние председателят на Дружеството на общопрактикуващите лекари д-р...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

МЗ гарантира, че всички болни …

МЗ гарантира, че нито един пациент няма да остане без достъп и приложение на необходимата за здравето му лекарствена терапия и се ангажира да актуализира списъка на лечебните заведения, при...

Болница "Майчин дом"…

Софийския градски съд определи рекордно обезщетение от 130 000 лв. за вреди и още 8870 лв. за разноски на пострадала от падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом". Досега...

По-ново лекарство може да удължи ремисиите на лимфома

drugs handНо експертите по рак на кръвта призовават за повече изследвания

По-ново лекарство може да победи стандартното лечение, когато става дума за борба с фоликуларния лимфом на рака на кръвта, предполага клинично проучване.

Фоликуларният лимфом е един вид неходжкинов лимфом - група ракови заболявания, които възникват в белите кръвни клетки.

Новото проучване установи, че лекарството, наречено Обинутузумаб (Gazyva), обикновено поддържа рака под контрол по-дълго, в сравнение със стандартния лекарствен ритуксимаб (Rituxan).

След три години около 80% от пациентите, получаващи овинутузумаб, не показват признаци на прогресия на рака или рецидив. В сравнение с 73% от пациентите на ритуксимаб, според доклада.

Раковите експерти съобщиха, че резултатите, публикувани в брой 5 на New England Journal of Medicine, са положителна крачка напред.

Но те не означават непременно, че Обинутузумаб е най-добрият избор за всички пациенти, смята д-р Джеймс Армитаж, онколог в Медицинския център на Университета в Небраска в Омаха.

"Обинутузумаб имаше скромно предимство в преживяването без прогресия", каза Армитаж, който е съавтор и публикувана в изследването.

Но лекарството също така има тенденция да причинява повече странични ефекти, отколкото ритуксимаб, посочи той. И никой още не знае дали в крайна сметка ще помогне на пациентите да живеят по-дълго.

Армитидж каза, че "разумни хора" могат да не са съгласни коя лекарствена опция е по-добра.

В Съединените щати повече от 72 000 души се диагностицират с неходжкинов лимфом всяка година, според Американската асоциация по рака . Фоликулярният лимфом представлява около 20% от тези случаи.

Фоликуларният лимфом обикновено се развива бавно и реагира добре на лечението, според ACS - но повечето пациенти в крайна сметка се рецидивират.

Въпреки това, когато ритуксимаб е широко достъпен през 2000 г., той променя прогнозата на пациентите, според Армитаж.

Лекарството е лабораторно конструирано антитяло, което се захваща върху конкретен протеин върху В-клетките - типа на белите кръвни клетки, засегнати от фоликуларния лимфом. Той често се използва заедно с химиотерапия, за да накара пациентите да получат ремисия; след това може да се използва самостоятелно, като по-дългосрочна "поддържаща" терапия за поддържане на нивото на рака.

При тази поддържаща терапия, според изследванията, над 87% от пациентите са все още живи след шест години.

Все пак винаги има надежда да се направи по-добре, каза Армит.

Така че новото проучване тестваше Обинутузумаб като алтернативна терапия от първа линия. Подобно на ритуксимаб, лекарството е антитяло. Вече е одобрено в Съединените щати за лечение на пациенти с фоликуларен лимфом, които се повлияват или не отговарят на ритуксимаб.

За изследването, изследователите набират 1200 пациенти с напреднал стадий на фоликуларен лимфом и ги разпределят на случаен принцип в една от двете групи. Един от тях е получил химиотерапия плюс ритуксимаб, а ако са отговорили, това е последвано от поддържане на ритуксимаб до две години.

Пациентите в другата група са подложени на подобна схема, но с Обинутузумаб.

Повечето пациенти - около 88% - са отговорили на лечението, независимо от това, коя терапия с антитела е била използвана. Но пациентите, получаващи Обинутузумаб, са по-склонни да нямат прогресия след три години, установи проучването.

Д-р Робърт Маркъс, водещ изследовател в изследването, заяви, че смята, че резултатите ще имат непосредствено въздействие върху "реалното" лечение.

Въз основа на данните досега е "прогнозирано", че пациентите на Обинутузумаб обикновено могат да отидат повече от девет години, преди да прогресират, според Марк, от болницата на King's College в Лондон, Англия.

Има обаче недостатъци. Двете лекарства за антитела се прилагат чрез инфузия на всеки няколко месеца. Но Обинутузумаб е по-вероятно да причини сериозни проблеми, свързани с инфузията, включително тежки алергични реакции.

Това се е случило с 59% от пациентите на Обинутузумаб в проучването, в сравнение с 49% от пациентите на ритуксимаб.

Плюс това, шестима пациенти на лекарството са развили втори рак на кръвта, докато не е имало пациент на ритуксимаб, според доклада.

"Това е свързано с това заключение, което трябва да бъде проучено допълнително", каза Армит.

Когато ритуксимаб се появи на сцената, той отбеляза, че е направила такава разлика в перспективата на пациентите, "всичко е променило".

С новото антитяло обаче е възможно да се предвиди възможно въздействие върху лечението, каза Армитаж.

"Инкременталните подобрения са важни, но е по-малко ясно какво да се прави с тях", обясни той.

Проучването бе финансирано от фармацевтичната компания Roche, която пуска на пазара марка "Гуева" (Обинутузумаб). През август компанията обяви, че е подала заявление до Американската администрация по храните и лекарствата да одобри лекарството като първа линия за лечение на фоликуларен лимфом.

Маркирана като лекарства онкология

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...

Разкъсна облачност

-1°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 98%

Вятър: 0.00 km/h

 • Rain And Snow
  17 Яну 2018 6°C -2°C
 • Разкъсна облачност
  18 Яну 2018 3°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»