Лекарите решиха да подпишат НРД 2018 с НЗОК

Днес Българският лекарски съюз взе решение да подпише новия рамков договор със здравната каса с 229 гласа „за“, 28 „против“ и 7 „въздържал се “. Съсловната организация успя да договори увеличение на цени в над 130 клинични пътеки в болничната помощ, като завишения има в почти всички пътеки по специалности...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Приеха промени в Закона за лек…

С 96 гласа "за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предложените от правителството изменения въвеждат мерки за наблюдение на лекарствените продукти, включени...

Над 20 000 британци умират вся…

Проучване, поръчано от британското правителство показва, че стотици милиони грешки в тяхното здравеопазване, свързани с погрешно предписване на медикаменти и съблюдаването на тяхната употреба, допринасят за смъртта на 22 300...

Пет години персоналът на фалирала болница чака заплатите си

болница ОряховоШестдесет и девет души от персонала на Общинската болница в Оряхово се обърнаха с открито писмо до всички държавни институции. Вече 5 години общинската болница е в несъстотелност и има назначен синдик. Сградите на болницата са празни, имуществото се руши, а персоналът все още не е получил дължимите за минал период заплати. Медиците от Оряхово обвиняват държавата, заради нейната целенасочена политика за закриване на общинските болници. Те пишат:

Болницата беше обявена във фалит на 09.01.2012 г. с още 17 болници в България. Седалището на болницата е в гр. Оряхово, ул. „Арх. Цолов“ №98.
Закриването на общинските болници беше целенасочена политика на държавата. Вече 6 години синдикът Красимир Петров Иванов се разпорежда с имуществото на болницата, вече 6 години синдикът получава заплати от държавата, с които можеше да се платят заплатите на няколко отделения.
Какво означава „синдик“ – човек, който успокоява хората, че ще си получат изработеното от тях, който си служи с измами и удължава измамите във времето докато делото загуби своята давност.
Медицински работници имат заведени и спечелени дела, за които имат издаден изпълнителен лист. Лекарите, които бяха предоставили своите дипломи и една част от персонала са си получили своето заплащане, друга част получиха заплащане от гаранционния фонд, което обаче не ги удовлетворява, а друга част не са получили нищо.
Много от работниците изпаднаха в немилост – болести, операции, смърт – все неща, за които са необходими пари, но уви, живеем в прекрасната ни родина България, в която управляващите нехаят за тези, които си дадоха труда.
Докога ще се плаща на синдик, защо няма по-кратък срок за вземане на решения? Защо Министерството на здравеопазването нехае за своите работници? Нима те не означават нищо за тях?

Причини за фалита на болниците:
1. Завишените изисквания за брой лекари от дадена специалност в болниците /населението намалява, броят на изискваните лекари се увеличава/. Увеличиха безсмислено разходите за заплати. През 2011 г. болниците воюваха не за лекари, а за дипломи. Почти всеки лекар в България работеше на едно място, а получаваше заплата срещу диплома още от 1- 2 болници.
2. Средният медицински персонал никога не е надвишавал заплата от 200 – 300 лв., а 2010 г. /след като болницата е обявена в несъстоятелност 2008 г./ заплатите скочиха на 420 лв.
3. Друга причина за фалита на болниците са делегираните бюджети, с които не се плащаше изцяло за извършени дейности, не се плащаше за спешна помощ.
4. Държавата въведе редица завишени критерии, които оставиха общинските болници без договори с НЗОК по скъпо платени клинични пътеки.
5. Лекарите напуснаха общинските болници, защото имаше голяма разлика в заплащането им – до 100 пъти разлика с друг лекар независимо къде работи и с какъв ценз. В цял свят няма такава разлика.
6. Намаляването на приходите беше съчетано с увеличаващи се разходи за консумативи и заплати.
7. Въведоха се медицински стандарти, които забраняват на лекарите от общинските болници да извършват операции и процедури, които години наред са правили успешно. Така те губят своята квалификация и пациенти.
8. Не без значение е и отношението на Общинските съвети. Там, където те бяха загрижени за благоденствието на своето население, лечебните заведения бяха запазени.
9. Преди фалита, въпреки че се знаеше, че болницата е в несъстоятелност, беше ремонтирана: сменена дограма, ремонт на покрива, нова парна инсталация, скенер. Сега всичко пустее и се руши. Не се предлага никаква алтернатива, която да е в интерес на бившите работници и на населението. Болницата разполага с три сгради, една от тях може да бъде заделена за тримата лични лекари и петимата специалисти.

Очакваме реални решения от страна на управляващите за удовлетворяване на исканията на работниците по отношение на неполучените заплати за периода 2010 г. – 2011 г. и адекватно стопанисване на сградата. Нека да се направи ревизия на работата на синдика и да се вземат спешни мерки.

Маркирана като болници

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

-5°C

София

Облачно

Влажност: 95%

Вятър: 22.53 km/h

 • Сняг
  26 Фев 2018 -3°C -6°C
 • Превалявания от сняг
  27 Фев 2018 -1°C -6°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»