Вход

Пет години персоналът на фалирала болница чака заплатите си

болница ОряховоШестдесет и девет души от персонала на Общинската болница в Оряхово се обърнаха с открито писмо до всички държавни институции. Вече 5 години общинската болница е в несъстотелност и има назначен синдик. Сградите на болницата са празни, имуществото се руши, а персоналът все още не е получил дължимите за минал период заплати. Медиците от Оряхово обвиняват държавата, заради нейната целенасочена политика за закриване на общинските болници. Те пишат:

Болницата беше обявена във фалит на 09.01.2012 г. с още 17 болници в България. Седалището на болницата е в гр. Оряхово, ул. „Арх. Цолов“ №98.
Закриването на общинските болници беше целенасочена политика на държавата. Вече 6 години синдикът Красимир Петров Иванов се разпорежда с имуществото на болницата, вече 6 години синдикът получава заплати от държавата, с които можеше да се платят заплатите на няколко отделения.
Какво означава „синдик“ – човек, който успокоява хората, че ще си получат изработеното от тях, който си служи с измами и удължава измамите във времето докато делото загуби своята давност.
Медицински работници имат заведени и спечелени дела, за които имат издаден изпълнителен лист. Лекарите, които бяха предоставили своите дипломи и една част от персонала са си получили своето заплащане, друга част получиха заплащане от гаранционния фонд, което обаче не ги удовлетворява, а друга част не са получили нищо.
Много от работниците изпаднаха в немилост – болести, операции, смърт – все неща, за които са необходими пари, но уви, живеем в прекрасната ни родина България, в която управляващите нехаят за тези, които си дадоха труда.
Докога ще се плаща на синдик, защо няма по-кратък срок за вземане на решения? Защо Министерството на здравеопазването нехае за своите работници? Нима те не означават нищо за тях?

Причини за фалита на болниците:
1. Завишените изисквания за брой лекари от дадена специалност в болниците /населението намалява, броят на изискваните лекари се увеличава/. Увеличиха безсмислено разходите за заплати. През 2011 г. болниците воюваха не за лекари, а за дипломи. Почти всеки лекар в България работеше на едно място, а получаваше заплата срещу диплома още от 1- 2 болници.
2. Средният медицински персонал никога не е надвишавал заплата от 200 – 300 лв., а 2010 г. /след като болницата е обявена в несъстоятелност 2008 г./ заплатите скочиха на 420 лв.
3. Друга причина за фалита на болниците са делегираните бюджети, с които не се плащаше изцяло за извършени дейности, не се плащаше за спешна помощ.
4. Държавата въведе редица завишени критерии, които оставиха общинските болници без договори с НЗОК по скъпо платени клинични пътеки.
5. Лекарите напуснаха общинските болници, защото имаше голяма разлика в заплащането им – до 100 пъти разлика с друг лекар независимо къде работи и с какъв ценз. В цял свят няма такава разлика.
6. Намаляването на приходите беше съчетано с увеличаващи се разходи за консумативи и заплати.
7. Въведоха се медицински стандарти, които забраняват на лекарите от общинските болници да извършват операции и процедури, които години наред са правили успешно. Така те губят своята квалификация и пациенти.
8. Не без значение е и отношението на Общинските съвети. Там, където те бяха загрижени за благоденствието на своето население, лечебните заведения бяха запазени.
9. Преди фалита, въпреки че се знаеше, че болницата е в несъстоятелност, беше ремонтирана: сменена дограма, ремонт на покрива, нова парна инсталация, скенер. Сега всичко пустее и се руши. Не се предлага никаква алтернатива, която да е в интерес на бившите работници и на населението. Болницата разполага с три сгради, една от тях може да бъде заделена за тримата лични лекари и петимата специалисти.

Очакваме реални решения от страна на управляващите за удовлетворяване на исканията на работниците по отношение на неполучените заплати за периода 2010 г. – 2011 г. и адекватно стопанисване на сградата. Нека да се направи ревизия на работата на синдика и да се вземат спешни мерки.

Маркирана като болници

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»