Съдът обяви за нищожни лимитите на болниците за 2015 година

Върховният административен съд отмени Решение No РД-НС-04-9/27.01.2015г. на НС на НЗОК, с което бяха определени лимитите на болниците за 2015 година. Съдът потвърждава изцяло мотивите на Административен съд София град, който прогласи за нищожни точка 2 и 3 на решението, с които се определят лимитите на болниците през 2015 година...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

Хванаха контрабандни лекарства…

От Агенция "Митници" съобщиха за опит за пренасяне на контрабандни медикаменти, предотвратен от митнически и гранични служители на ГКПП Капитан Андреево. Лекарствата са били открити в лек автомобил, който е...

Заличават термина "инвали…

Заличиха термина "инвалид" на първо четене на промените в Закона за държавните такси в парламента. Според авторите на предложението така ще бъде улеснена социалната интеграция на хората с увреждания и...

Детското и юношеското затлъстяване се разпространява по целия свят

Детските и тийнейджърските нива на затлъстяване са се увеличили десет пъти през последните четири десетилетия, което означава, че 124 милиона момчета и момичета по целия свят са твърде дебели, според ново проучване.
Анализът в Lancet е най-големият по рода си и разглежда тенденциите на наднорменото тегло в над 200 страни.
В Обединеното кралство един на всеки 10 млади хора на възраст от пет до 19 години е със затлъстяване.
Затлъстелите деца вероятно ще станат затлъстели възрастни, като ги излагат на риск от сериозни здравословни проблеми, казват експерти.
Те включват диабет тип 2, сърдечни заболявания, инсулт и някои видове рак, като на гърдата и дебелото черво.
Анализът на Lancet, публикуван на Световния ден на затлъстяването, идва от изследователи от Световната федерация по затлъстяване, и предупреждава, че глобалната цена на лечението на заболявания, причинени от затлъстяването, ще надвиши 920 млрд. паунда всяка година считано от 2025 г.

Затлъстяване - новата "норма"
Въпреки че честотата на затлъстяване при децата изглежда се стабилизира в много европейски държави с високи доходи, включително в Обединеното кралство, те се ускоряват с тревожно темпо в много други части на света, казва водещият изследовател проф. Маджид Езати от Imperial College London.
Изследователите смятат, че широката наличност и популяризирането на евтини храни за изхранване е един от основните двигатели.
Графиките, изготвени от Световната здравна организация, показват, как се измерва наддаването на тегло при момчетата и момичетата, според техния индекс на телесна маса (BMI).
Най-голямото увеличение в броя на затлъстелите деца и юноши е в Източна Азия. Китай и Индия са наблюдавали темпове "балон" през последните години.
Полинезия и Микронезия имат най-висок процент на всички - около половината от младото население в тези страни е с наднормено тегло или със затлъстяване.
Изследователите казват, че ако сегашните световни тенденции се запазят, "затлъстяването" скоро ще бъде по-често срещано от "поднорменото тегло".
Броят на момичетата и момчетата с поднормено тегло в световен мащаб намалява от връх през 2000 г.
През 2016 г. 192 млн. млади хора са били с поднормено тегло - все още значително повече от броя на младите хора, които са били с наднормено тегло, но това изглежда да се промени.
Източна Азия, Латинска Америка и Карибите са претърпели промяна от поднормено тегло до затлъстяване в рамките на няколко десетилетия.
В световен мащаб през 2016 г. още 213 милиона младежи са с наднормено тегло, въпреки че все още са под прага на затлъстяването.
Д-р Хари Рутър от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина заяви: "Това е огромен проблем, който ще се влоши.
- Дори слабите хора са по-тежки, отколкото биха били преди десет години.
"Ние не сме станали по-слаби, мързеливи или алчни. Реалността е, че светът около нас се променя."
'Дълго пътешествие'
Д-р Фиона Бул от Световната здравна организация призова за строги действия, за да се отървем от "нискокалоричните храни с ниска хранителна стойност" и да се стимулира повече физическа активност.
Досега малко над 20 страни по света са въвели данък върху захарните напитки.
Д-р Алисън Тедстоун, главен специалист по храненето в общественото здравеопазване в Англия, заяви: "Програмата ни за намаляване на захарта и държавната такса върху захарта са водещи в световен мащаб, но това е само началото на дълго пътуване за справяне с предизвикателството на едно поколение.
"Доказателството е ясно, че просто да казваме на хората какво да правят, няма да работи. Докато образованието и информацията са важни, са необходими по-дълбоки действия, които да ни помогнат да намалим консумацията на калории и да постигнем по-здравословен хранителен режим".
Източник: Би Би Си

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно съвременните ...

Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн...

Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права...

Прочети още ...

Предимно облачно

-2°C

София

Предимно облачно

Влажност: 86%

Вятър: 0.00 km/h

 • Сняг
  16 Яну 2018 3°C -3°C
 • Rain And Snow
  17 Яну 2018 8°C 0°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»