Лекарите решиха да подпишат НРД 2018 с НЗОК

Днес Българският лекарски съюз взе решение да подпише новия рамков договор със здравната каса с 229 гласа „за“, 28 „против“ и 7 „въздържал се “. Съсловната организация успя да договори увеличение на цени в над 130 клинични пътеки в болничната помощ, като завишения има в почти всички пътеки по специалности...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Приеха промени в Закона за лек…

С 96 гласа "за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предложените от правителството изменения въвеждат мерки за наблюдение на лекарствените продукти, включени...

Над 20 000 британци умират вся…

Проучване, поръчано от британското правителство показва, че стотици милиони грешки в тяхното здравеопазване, свързани с погрешно предписване на медикаменти и съблюдаването на тяхната употреба, допринасят за смъртта на 22 300...

Майка на починало бебе обвини ”Пирогов” за смъртта на детето си

child-pirogov9-дневно бебе е починало от сепсис в "Пирогов", като в кръвта му е открита бактерия доказваща наличието на вътреболнична инфекция.
Гинекологът д-р Елена Леви от Пловдив ражда сина си Емануил на 3 май в "Майчин дом" в София. Майката разказва, че информацията, която е получила за детето е била, че е добре и вероятно на 5 май ще й бъде дадено, съобщи Нова телевизия, цитирана от dir.bg. 
В деня на изписването обаче не се оказва точно така – лекарите й съобщават, че имат съмнение за вродена аномалия – стеснение, при което храната не може да преминава през стомаха на бебето. 

"Aз съм акушер-гинеколог и бременността ми бе добре проследена. Все пак едно дете, докато не се роди, няма как да сме сигурни на 100 процента. Така че, повярвах на колегите", разказва майката.
Така момченцето е преместено с линейка в „Пирогов” за операция. Няколко дни по-късно лекарите отхвърлят опасността от аномалия и установяват, че няма стеснение на стомаха, детето е захранено. Обаждат се на майката да отиде да си вземе детето. За втори път Елена Леви се подготвя да прибере Емануил у дома. Купува и торта – за благодарност на колегите.
"Три часа чаках пред вратата на реанимацията. И в 13 часа лично бях повикана от завеждащия на отделението да ми съобщят, че детето е починало. И аз ги попитах още тогава - на 12 май - от какво почина при положение, че ми казвахте, че детето ми е добре. А в един момент - почина. Е, вие сте лекар, знаете - отговориха ми. Но това не е обяснение за една майка - аз в този момент бях майка, не лекар.  Резистентен вътреболничен щам - това ми каза шефът на отделението. Това е бактерия, придобита в болницата. Починало е от сепсис", допълва д-р Леви.
Кръвните изследвания на Емануил от деня на смъртта показват наличие на псевдомонас. "Това е бактерия, която е подчертано вътреболнична с подчертан афинитет към хирургични отделения. А при постъпването на моето дете в "Пирогов", както и в "Майчин дом", това изследване бе отрицателно", категорична е майката. 

Становището на Изпълнителна агенция "Медицински одит" пристига три месеца по-късно. Макар че в него се споменават двете отрицателни проби в двете болници, изводът на финала е, че „липсват категорични данни инфектираността да е вътреболничен произход”.  Единствените категорични данни, които съществуват са, че детето е загинало от сепсис. Майката пък е в рисков фактор - с прееклампсия, високо кръвно налягане и възпаление. В кой точно момент и кога е станало заразяването на това дете - дали още вътреутробно или по време на раждането - никой не може да го докаже", заяви проф. Златица Петрова, директор на ИА "Медицински одит".  Тя обясни, че двете отрицателни проби от изследвания на новороденото в "Майчин дом" и при приема в "Пирогов" не са атестат, защото били взети от ушния канал, езика и носа. В документацията на Емануил Леви от "Майчин дом" обаче пише, че е взета хемокултура т.е изследванията са кръвни. Бебето умира на седмия ден от престоя си в "Пирогов".  "Той не е опериран, което е най-големият парадокс. Детето няма хирургичен проблем, а стои в хирургично отделение, където е повече от ясно, че е развъдник на бактерии", казва майка му Елена.  Според инспекторите от РЗИ хигиената в отделението е била на ниво. В отговора си обаче, от "Медицински одит" споменават, че в детските клиники на „Пирогов” е имало два изолирани случая на псевдомонас. Т.е. още две деца с бактерията, но те не са били в контакт с Емануил. "Логично е, че децата нямат контакт помежду си, но персоналът имат контакт с тях. Смятам, че е в пряка връзка със заразяването на моето дете. Действията на реаниматора вечерта показват много ясно, че детето ми е забавено. При шоково състояние, което е хванато и овладяно в първа фаза, смъртността е до 20 процента. При шоково състояние в крайна фаза, в което е било моето дете, когато е преведено в реанимация, смъртността е над 90 процента. Надявам се компетентните органи да отговорят по-адекватно на този въпрос", допълва д-р Леви. Документите показват, че новороденото момченце е вяло и не се храни добре още вечерта преди смъртта си. Дежурният лекар вика реаниматор на два пъти, но бебето е преместено в реанимация едва в 6.20 ч. на 12 май. Според проф. Петрова обаче лекарите в "Пирогов" са реагирали навременно. 

"Защо трябва да търсим вина? Всички правила, всички изисквания и добрата медицинска практика е спазена. Как може да кажа аз, че има вина", казва шефката на "Медицински одит". Д-р Елена Леви се е върнала на работа. Но не преглежда бременни и не води раждания. Казва, че ще се върне към тях, когато стане емоционално стабилна след смъртта на детето си. "В момента, в който има наказан и се обяви публично, защото болката от загубата е огромна, но и болката, че някой се разхожда безнаказано е не по-малка. Мечтая да видя наказани", завършва почернената майка. По това време в отделението се е извършвал ремонт, имало е строителни работници, преминаващи през едни и същи помещения с болни деца. Хигиената и била под всякаква критика. РЗИ, Медицинския одит и Етичната комисия на БЛС не установили нарушения .... Директорът на медицинския одит проф. Петрова казва пред камерите на Нова "има живот, има смърт, само Господ е вездесъщ". Тя смата, че майката не може да докаже нищо и всичко е направено както трябва. От Пирогов са отказали да дадат мнение. Вижте цялото видео:

Маркирана като болници пациенти увреда

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

-5°C

София

Облачно

Влажност: 95%

Вятър: 22.53 km/h

 • Сняг
  26 Фев 2018 -3°C -6°C
 • Превалявания от сняг
  27 Фев 2018 -1°C -6°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»