Вход

Майка на починало бебе обвини ”Пирогов” за смъртта на детето си

child-pirogov9-дневно бебе е починало от сепсис в "Пирогов", като в кръвта му е открита бактерия доказваща наличието на вътреболнична инфекция.
Гинекологът д-р Елена Леви от Пловдив ражда сина си Емануил на 3 май в "Майчин дом" в София. Майката разказва, че информацията, която е получила за детето е била, че е добре и вероятно на 5 май ще й бъде дадено, съобщи Нова телевизия, цитирана от dir.bg. 
В деня на изписването обаче не се оказва точно така – лекарите й съобщават, че имат съмнение за вродена аномалия – стеснение, при което храната не може да преминава през стомаха на бебето. 

"Aз съм акушер-гинеколог и бременността ми бе добре проследена. Все пак едно дете, докато не се роди, няма как да сме сигурни на 100 процента. Така че, повярвах на колегите", разказва майката.
Така момченцето е преместено с линейка в „Пирогов” за операция. Няколко дни по-късно лекарите отхвърлят опасността от аномалия и установяват, че няма стеснение на стомаха, детето е захранено. Обаждат се на майката да отиде да си вземе детето. За втори път Елена Леви се подготвя да прибере Емануил у дома. Купува и торта – за благодарност на колегите.
"Три часа чаках пред вратата на реанимацията. И в 13 часа лично бях повикана от завеждащия на отделението да ми съобщят, че детето е починало. И аз ги попитах още тогава - на 12 май - от какво почина при положение, че ми казвахте, че детето ми е добре. А в един момент - почина. Е, вие сте лекар, знаете - отговориха ми. Но това не е обяснение за една майка - аз в този момент бях майка, не лекар.  Резистентен вътреболничен щам - това ми каза шефът на отделението. Това е бактерия, придобита в болницата. Починало е от сепсис", допълва д-р Леви.
Кръвните изследвания на Емануил от деня на смъртта показват наличие на псевдомонас. "Това е бактерия, която е подчертано вътреболнична с подчертан афинитет към хирургични отделения. А при постъпването на моето дете в "Пирогов", както и в "Майчин дом", това изследване бе отрицателно", категорична е майката. 

Становището на Изпълнителна агенция "Медицински одит" пристига три месеца по-късно. Макар че в него се споменават двете отрицателни проби в двете болници, изводът на финала е, че „липсват категорични данни инфектираността да е вътреболничен произход”.  Единствените категорични данни, които съществуват са, че детето е загинало от сепсис. Майката пък е в рисков фактор - с прееклампсия, високо кръвно налягане и възпаление. В кой точно момент и кога е станало заразяването на това дете - дали още вътреутробно или по време на раждането - никой не може да го докаже", заяви проф. Златица Петрова, директор на ИА "Медицински одит".  Тя обясни, че двете отрицателни проби от изследвания на новороденото в "Майчин дом" и при приема в "Пирогов" не са атестат, защото били взети от ушния канал, езика и носа. В документацията на Емануил Леви от "Майчин дом" обаче пише, че е взета хемокултура т.е изследванията са кръвни. Бебето умира на седмия ден от престоя си в "Пирогов".  "Той не е опериран, което е най-големият парадокс. Детето няма хирургичен проблем, а стои в хирургично отделение, където е повече от ясно, че е развъдник на бактерии", казва майка му Елена.  Според инспекторите от РЗИ хигиената в отделението е била на ниво. В отговора си обаче, от "Медицински одит" споменават, че в детските клиники на „Пирогов” е имало два изолирани случая на псевдомонас. Т.е. още две деца с бактерията, но те не са били в контакт с Емануил. "Логично е, че децата нямат контакт помежду си, но персоналът имат контакт с тях. Смятам, че е в пряка връзка със заразяването на моето дете. Действията на реаниматора вечерта показват много ясно, че детето ми е забавено. При шоково състояние, което е хванато и овладяно в първа фаза, смъртността е до 20 процента. При шоково състояние в крайна фаза, в което е било моето дете, когато е преведено в реанимация, смъртността е над 90 процента. Надявам се компетентните органи да отговорят по-адекватно на този въпрос", допълва д-р Леви. Документите показват, че новороденото момченце е вяло и не се храни добре още вечерта преди смъртта си. Дежурният лекар вика реаниматор на два пъти, но бебето е преместено в реанимация едва в 6.20 ч. на 12 май. Според проф. Петрова обаче лекарите в "Пирогов" са реагирали навременно. 

"Защо трябва да търсим вина? Всички правила, всички изисквания и добрата медицинска практика е спазена. Как може да кажа аз, че има вина", казва шефката на "Медицински одит". Д-р Елена Леви се е върнала на работа. Но не преглежда бременни и не води раждания. Казва, че ще се върне към тях, когато стане емоционално стабилна след смъртта на детето си. "В момента, в който има наказан и се обяви публично, защото болката от загубата е огромна, но и болката, че някой се разхожда безнаказано е не по-малка. Мечтая да видя наказани", завършва почернената майка. По това време в отделението се е извършвал ремонт, имало е строителни работници, преминаващи през едни и същи помещения с болни деца. Хигиената и била под всякаква критика. РЗИ, Медицинския одит и Етичната комисия на БЛС не установили нарушения .... Директорът на медицинския одит проф. Петрова казва пред камерите на Нова "има живот, има смърт, само Господ е вездесъщ". Тя смата, че майката не може да докаже нищо и всичко е направено както трябва. От Пирогов са отказали да дадат мнение. Вижте цялото видео:

Маркирана като болници пациенти увреда

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»