БЛС: Огромна част от предложените промени в НРД 2018 са…

Българският лекарски съюз и Надзорния съвет на здравната каса обсъдиха днес на финална среща Националния рамков договор за 2018 г. Над 90% от предложенията на БЛС, включително и тези, направени в последния момент, са приети от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса за Националния рамков договор за 2018 г. Условията...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Осигуриха медицинско обслужван…

Медицинско обслужване за населението в Босилеград е осигурила общината за града и 36-те села. Прегледи от екипи на военномедицинска академия в Белград се извършват всеки петък по предварителен график, съобщават...

Помпата може дa е по-добра за диабет тип 1

Проучване установява, че младите пациенти са имали по-добър контрол на кръвната захар с инсулинова помпа, но цената е по-висока

При младите хора с диабет тип 1, терапията с инсулинова помпа може да предложи по-добър контрол на кръвната захар и по-малко усложнения, отколкото дневните инжекции на жизнения хормон, показват нови германски изследвания.

"Инсулиновите помпи работят и те работят дори по-добре, отколкото многократните ежедневни инжекции", каза д-р Робърт Рапапорт, началник на отдела по детска ендокринология в Медицинската школа в Иканан Синай в Ню Йорк.

Д-р Сихам Акача, педиатричен ендокринолог в болницата NYU Winthrop в Минеола, Ню Йорк, обясни защо това може да се случи.

"Ако помпата наистина се е погрижила, можете да микроманирате диабета си", каза тя. "Може да спрете помпата, ако кръвната Ви глюкоза спадне или можете да дадете малко повече инсулин, ако се покачва."

Както Рапапорт така и Акача предпочитат помпата, но ако пациентите предпочитат да правят няколко инжекции на ден, лекарите казват, че отличен контрол също може да се поддържа с инжектиране. Това наистина е въпрос на предпочитание на пациента, отбелязаха те.

Един проблем с помпата е цената. Началната цена на помпата може да достигне до 5000 долара, според Акача. И има и месечни разходи за доставки. Застрахователите, особено Medicaid, понякога се колебаят да плащат, казаха експерти. Но проучвания като тази последна помагат да се предоставят повече доказателства за важността на помпената терапия.

"Помпите са по-скъпи, но не мисля, че разходите трябва да ръководят качеството на терапията", каза Рапапорт. "Въпреки че помпите са по-скъпи, те водят до по-добри резултати и по-малко усложнения, така че разходите за здравеопазване ще се изравнят".

Освен това Акача каза: "Помага да се направят децата с диабет да се чувстват по-скоро като другите деца и да ги накара да се чувстват малко по-нормални."

Пациентите с диабет тип 1 не произвеждат достатъчно инсулин, хормон, който помага за пренасянето на захарта от храни в клетките на тялото, за да се използва като гориво.

За да се замени този изгубен инсулин, пациентите трябва или да приемат няколко инсулинови инжекции на ден, или да получават инсулин чрез малка тръба, поставена временно под кожата и прикрепена към инсулинова помпа.

Независимо от това коя система за доставка човек избира, получаването на дозата на правото на инсулин остава трудно балансиращо действие. Твърде много инсулин може да изпрати нивата на кръвната захар опасно ниски, което може да доведе до хипогликемия. Първоначално хипогликемията причинява замаяност, сърдечно сърце, изпотяване и объркване, според JDRF (по-рано Фондацията за изследване на младежките диабетици). Ако не се лекува, хипогликемията може да причини припадъци. Тежката хипогликемия може да причини смърт.

Твърде малко инсулин води до покачване на нивата на кръвната захар. Това може да доведе до умора, сухота в устата, замъглено зрение и болка в стомаха. Ако кръвната захар остане твърде висока, може да възникне усложнение, наречено диабетна кетоацидоза (DKA), според JDRF. Това означава, че тялото използва мазнини и телесни тъкани за гориво. Това създава токсични киселини, наречени кетони. Ако те могат да се натрупат, може да доведе до диабетна кома и вероятно да доведе до смърт.

Ако нивата на кръвната захар са високи, но не са достатъчно високи, за да причинят DKA, те могат да допринесат за усложнения в дългосрочен план, като сърдечни заболявания, сериозни проблеми със зрението и бъбречни заболявания.

Новото проучване разглежда процентите на тежка хипогликемия и DKA, както и общите нива на кръвната захар при хора на възраст 20 години и по-млади, които използват или инсулинова помпа, или няколко пъти дневно инжекции.

Децата и тийнейджърите идват от 446 центъра за диабет в Германия, Австрия и Люксембург. Първоначалната проучвателна група включваше малко над 30 000 души със средна възраст от 14 години. Крайните сравнявани групи за сравнение обхващаха почти 10 000 души на инсулинови помпи срещу 10 000 на инжекции.

Изследователите, водени от д-р. Йоаким Розенбауер и Райнхард Хол от Германския център за диабет в Ньохерберг са наблюдавали леко подобрение в контрола на кръвната захар при тези, които са на лечение с помпа в продължение на една година лечение.

Децата и тийнейджърите на помпите имаха по-малка вероятност да получат тежка хипогликемия и DKA, отколкото тези на инжекции.

Рапорт отбеляза, че подобрението в DKA не е във всички възрастови групи. Например, при деца на възраст от 1 до 5 години, нямаше разлика. "Но имаше голяма разлика в подрастващите и това би било много важно", каза той.

Изследването е публикувано на 10 октомври в списанието на Американската медицинска асоциация.

Източник: HealthDay

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

5°C

София

Облачно

Влажност: 85%

Вятър: 28.97 km/h

 • Облачно
  21 Фев 2018 7°C 1°C
 • Облачно
  22 Фев 2018 6°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»