НРД 2018. БЛС да си поиска парите за болниците!

Преговорите за нов НРД приключиха. В събота събора на БЛС ще реши дали да даде мандат на ръководството да го подпише или не. Вчера финансовият министър Горанов заяви директно, че иска да се спрат всички процедури по подготовка и подписване на новите рамкови договори, докато не се изясни финансовото състояние...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Приеха промени в Закона за лек…

С 96 гласа "за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предложените от правителството изменения въвеждат мерки за наблюдение на лекарствените продукти, включени...

Д-р Миндов: Възможно е да бъда…

Д-р Георги Миндов - председател на Етичната комисия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България заяви пред bTV, че скандалът с дълговете на Здравната каса към чужди фондове ще...

Повишават се процентите на реанимация на сърдечните удари в Шотландия

Все повече шотландци са успешно възстановени след сърдечен удар, според данните на Шотландската амбулаторна служба (ШАС).
През последните шест месеца средно 66% от пациентите, чиито удари са станали в линейки, са били живи при пристигането им в болница след лечение.
ШАС заяви, че "фантастичните" резултати следват въвеждането на нови "модели на грижа".
Цифрите са публикувани в Деня на рестартиране на сърцето.
Денят на действие в цяла Европа има за цел да научи уменията за извършване на животоспасяваща кардиопулмонална реанимация (КПР) на възможно най-голям брой хора.


Всяка година около 3 000 души се лекуват за извънболничен сърдечен удар от екипи за линейки в Шотландия.
След като публикува последните данни, ШАС заяви, че пациентите с незабавно животозастрашаващи състояния са били идентифицирани по-рано в процеса на обаждане от 999 и се лекуват по-бързо.
Той каза, че въвеждането на нова технология за КПР е помогнало, както и да е изпратил две линейки на всеки сърдечен удар, когато е възможно.
ШАС добави, че смята, че подходите й "допринасят значително за спасяване на още 300 живота годишно и до 1000 живота до 2020 г."

"Уникални предизвикателства"


Пол Гуенс, водещ консултант за "Шотландската амбулатория", каза: "Това са фантастични резултати за Шотландия, като ни слагате с най-доброто, което ще видите навсякъде по света.
"Ние сме страна с уникални предизвикателства, отговарящи на призивите не само към градските, но и към отдалечените и островните общности, а тези цифри са от световна класа.
"Знаем, че колкото по-рано хората се лекуват след внезапен сърдечен удар, това може да означава разликата между живота и смъртта и през последните няколко години приложихме редица новаторски подходи, за да дадем приоритет на пациентите с незабавно животозастрашаващи състояния в усилие за да спасим повече животи.
"Сърдечните удари вече са идентифицирани по-рано в процеса на обаждане от 999, бързите коли се изпращат по-бързо и хората се лекуват по-бързо".
Междувременно в понеделник ще бъдат предложени безплатни курсове за КПР в ключови железопътни гари в Шотландия, като част от рестартирането на Деня на сърцето.
Доброволците, работещи с Save a Life for Scotland, ще бъдат в Абърдийн и Хаймаркет (Единбург), , за да преподават умения за рестартиране на сърцето на персонала, пътниците и посетителите на гарата.
До 2020 г. Благотворителната организация иска да види 500 000 шотландци, обучени да администрират КРС върху някой, който има сърдечен удар.
Лиза Макнис, национален програмен мениджър за Save a Life for Scotland, заяви: "Всяка година в Шотландия хиляди хора от всички възрасти и произход ще имат неочакван сърдечен удар.
"Да бъдеш пръв на сцената е страшно, да се обадиш на 999, за да получиш помощ по пътя и да се захванеш, за да се направи  КПР само с компресия, ако е помолен по телефона от линейката на услугата за повикване, не винаги е лесно - но това е правилното нещо да се направи.
"След няколко минути ще се научите как да извършите КПР и да направите себе си" КПР готов ", ще направи всичко различно и може да спаси живот."

Източник: Би Би Си

Маркирана като здравна информация

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

3°C

София

Облачно

Влажност: 89%

Вятър: 22.53 km/h

 • Rain And Snow
  24 Фев 2018 7°C 2°C
 • Превалявания от сняг
  25 Фев 2018 4°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»