Вход

Мухъл, течащи тавани и падащи мазилки в кардиологията на Пирогов

pirogov cardioДнес министерството на здравеопазването изпрати прессъобщение в което се дава информация и снимков материал за състоянието на клиника по кардиология на болница Пирогов. „Покривът тече, стаите са препълнени с пациенти, по стените има мухъл. Така изглеждат част от помещенията в кардиологичната клиниката на Пирогов, в която има 44 легла, 20 лекари, 44 сестри и 14 санитари. От 10 г. се води кореспонденция с институциите за необходимостта от спешен ремонт, но до момента няма реакция, коментира проф. Мария Миланова, координатор на специализирания терапевтичен комплекс, част от който са клиниката по кардиология и клиниката по вътрешни болести.

Има идеен проект за ремонт и преустройство на клиниките, който възлиза на 2 300 000 лв. Да се осигурят средства, за да започне поетапен ремонт на клиниките по кардиология и вътрешни болести в УМБАЛСМ „Пирогов“. Този ангажимент пое министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, след като направи проверка на състоянието на клиниките, които са едни от най-старите в лечебното заведение и десетки години не са ремонтирани.”
Според здравния министър важното е в случая да се види какви средства ще бъдат отпуснати за капиталови разходи на министерството на здравеопазването за 2018 г., както и колко ще струва всеки един етап от ремонта. По думите му идеята е до средата на следващата година да се пристъпи към реални ремонтни дейности. 
Съобщението на МЗ поражда няколко въпроса:
Какъв е този „спешен” ремонт, за който се търсят пари 10 години? Ако преди 10 години е бил спешен, какъв е днес – планов?
Не е ли малко множко до всяко легло да има по една медицинска сестра?
Не са ли малко много по един лекар на двама пациенти и то, ако всички легла са пълни?
Отговаря ли показаното на снимките помещение на хигиенните изисквания за болнично отделение? Какъв е риска от възникване на вътреболнични инфекции при тези условия? РЗИ проверявало ли е условията в тази кардиология през последните 10 години?
Безопасна ли е тази среда за болните с тежки сърдечни заболявания?
Генералният въпрос: След като министърът на здравеопазването е видял сам с очите си мухъл, течащ покрив и падащи мазилки, не трябва ли помещенията да бъдат незабавно затворени, а разрешението за дейности по кардиология отнето?

Маркирана като болници пациенти МЗ

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»