Вход

Министерството на финансите отпусна на НЗОК още 400 милиона за 2018

plochevБюджетът на Здравната каса за догодина ще се увеличи с 407 милиона лева спрямо планираните за 2017 година разходи и става 3.807 милиарда лева.
Парите за болничната помощ се предлага да са един 1.802 милиарда лева, увеличават се и средствата в извънболничната помощ, за лекарства и за изследвания - 80 милиона лева, като в перото за стоматологична помощ средствата стават 156 милиона лева. В тях влиза и програмата за осигуряване на зъбни протези за възрастните хора. Проф. Камен Плочев заяви, цитиран от БНР:

„Аз съм ги искал. Много сериозни и стабилни аргументи изтъкнахме. Не мога да подценя и огромното разбиране на ръководния екип на министерството на финансите, което се съобрази с нашите изисквания. Ние трябва да го осигурим това лечение. Не можем да върнем болния, не може да затваряме болници. Не можем да допуснем, заради това че някъде нещо не е съобразено да се получи пробив в системата. Така че, това е договорен бюджет, но с битка.”
Надзорният съвет е разгледал предложение за намаляване на резерва на здравната каса, съобщи новият говорител на надзора Мария Петкова. Едно много важно предложение има на надзора към здравния министър да се промени закона за здравното осигуряване в точката, с която се определя резерва на касата. Предлага се този резерв да се намали от 10 процента на 3 процента от общите средства, като тези 7 процента от бюджета още от сега ще бъдат включени към различните пера на бюджета. Намалява се резерва като тези пари се включват към от сега още в различните пера на бюджета.
Бюджетът на НЗОК за 2017 година бе в размер на 3.450 милиарда лева, а заедно с очакваното преизпълнение ще достигне 3.550 милиарда. Българският лекарски съюз искаше 3.855 милиарда.

Маркирана като НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»