Вход

Медицинският университет в Плевен иска да приема по 600 студенти повече

МУРекторът на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Славчо Томов заяви в пресклуба на БТА, че капацитетът на учебното заведение има необходимост да бъде увеличен. Той поясни, че висшето училище прави необходимите постъпки пред националната Агенция за акредитации за увеличаване на капацитета за още 600 студенти. Това се налага за специалност "Медицина".
"Висшето училище има видимо качествено увеличаване на базата за обучение. Преподавателският състав на хабилитирани специалисти е нараснал с около 50%. Втората университетска болница в Плевен - "Света Марина", ще поеме голям брой чуждестранни и български студенти за практически занятия", поясни ректорът.

„Държавата направи необходимите стъпки и сега може и други болници в Плевен да получат акредитация като университетски - дори не в пълен обем, а като отделни клиники и направления, което е в интерес на по-качественото обучение на студентите по медицина“, подчерта проф. Томов.
Сред болниците, които според него биха могли да приемат за подготовка студенти са "Сърце и мозък", "Св. Панталеймон", "Авис Медика", защото имат развити клинични направления за лечение по най-високи европейски стандарти, а това дава потенциал за обучителна дейност.
"Света Марина", например, разполага с трима професори, трима доценти, един доктор на науките и още шестима докторанти, шестима са хонорувани асистенти в Медицинския университет“, посочи проф. Томов и допълни, че базата на "Света Марина" е изключително авангардна и това ще помогне за качествено нова подготовка на нашите студенти.
„Ние сме наясно, че днес не се конкурираме при обучението на младите лекари с българските висши училища, а с медицинските университети от Източна Европа“, коментира ректорът на МУ - Плевен.

Маркирана като Медицински университет

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»