На 334 Български пациенти е отказано лечение в Европейски болници…

Заради неплатените от НЗОК пари, Европейски болници са отказали лечение с формуляр С 2 на 334 души през миналата година. Министерството на здравеопазването /МЗ/ дължи на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ 18 млн.лв. Това каза управителят на НЗОК проф. Камен Плочев, цитиран от БТА, по време на извънредно заседание на парламентарната...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Уникални терапии за лечение на…

За първи път в България се открива Център за лечение на болката, който ще предлага уникални терапии чрез модерна апаратура на българските пациенти. Това каза на пресконференция в БТА специалистът...

Професия: Медицинска сестра

РайковаНякога вместо "медицински" наричали сестрите "милосърдни". Заради задължението да оказват помощ на хора в беда, заради съпреживяването с болните, заради неминуемите емоции и желанието (а не само задължението) да помагат, заради "сърцето", което влагат всекидневно, изпълнявайки задълженията си. Това е една от най-важните характеристики на професията и в наши дни - съпричастността и грижата за болния.
Старшата медицинска сестра на Отделението по детска гръдна хирургия към Клиниката по детска хирургия в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" в София Росица Райкова разказва за професията пред karieri.bg. Тя е завършила училището за медицински сестри "Йорданка Филаретова" със специалност "Детска медицинска сестра".

По-късно завършва магистратура по "Управление на здравните грижи" в НБУ - София и магистратура по "Управление на здравни грижи" в Медицинския университет - Пловдив. Работи в Отделението по детска гръдна хирургия на университетската болница "Пирогов" от 1985 г., а от осем години е негова старша медицинска сестра.

„За съжаление в България недостигът на медицински сестри става все по-голям. По данни на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в страната работят 25 714 медицински сестри със средна възраст 53 години, докато само през 1990 г. те са били 56 000. Ниското заплащане, безсънните нощи и стресът са част от всекидневието на упражняващите тази професия. Но "животът в болницата" включва също и благодарността в очите на пациенти и удовлетворението, че си помогнал на още един да се върне в "света на здравите". Затова професията до голяма степен е и призвание, което обяснява предпочитанията към нея. А понеже дипломите от България се признават и в чужбина, през последните години миграцията на тези специалисти се превърна в нормална практика, тъй като заплащането на труда им зад граница е в пъти по-високо.
Извън тези специфични за България особености, свързани с професията обаче, тя често е посочвана в редица международни класации като една от професиите с бъдеще. Факт е, че колкото и да се развиват технологиите в бъдеще, грижата, и при това специализираната, както и човешкото, индивидуалното отношение няма как да бъдат заменени от роботи. Медицинските сестри ще бъдат все по-търсени и на фона на глобалната тенденция за застаряване на населението, обясняват специалистите. Ето защо професията не е за подценяване“, категорична е Росица Райкова.

„Да си задаваме въпрос за перспективите в развитието на тази професия е все едно да попитаме: "Перспективно ли е да развиваме пожарната или полицията?" На младите хора, пред които стои въпросът за избор на професия, бих казала: "Ако чувствате потребност да помагате на хората, с тази професия бихте получили нужното удовлетворение." За съжаление през последните години, освен че професията не е добре платена, доста се неглижира въпросът за ролята на медицинската сестра в лечебния процес и не се обръща достатъчно внимание на недостига на медицински сестри. Добрият лекар има и добър екип, с който осъществява благородната си дейност“, казва тя.

„През 1985 г. започнах работа в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" в Отделението по детска гръдна хирургия, където работя и до днес. Изборът на професията дойде някак спонтанно. Още като ученичка в основното училище знаех, че искам да работя това. В моето семейство тази професия може да се нарече "потомствена". Майка ми и двете ми лели са медицински сестри. Всички работеха и работят в "Пирогов" и това беше моя мечта, която осъществих. Другото ми желание беше да работя с деца и то също се сбъдна. Разбира се, моята майка искаше да завърша медицина и да стана лекар, но аз исках да бъда медицинска сестра и не съжалявам за избора си. Обичам професията си. Обичам децата. Въпреки трудностите, недоброто заплащане, напрегнатите дежурства и други негативни тенденции в здравеопазването не бих искала да се занимавам с друго“, заявява старшата медицинска сестра.

За необходимите умения и опит Росица Райкова обяснява, че отговорностите на медицинските сестри не са малки. От тях зависи провеждането на целия лечебен процес. Лекарят и медицинската сестра са екип. Тя минава визитация заедно с лекаря, извежда визитация, изписва лекарства, прилага назначената терапия, отчита и наблюдава основните и допълнителните жизнени показатели по назначение на лекаря. Медицинската сестра не е просто изпълнител. От информацията, която дава на лекаря от тези наблюдения, зависи развитието на лечебния процес. Място за "проба - грешка" в тази професия няма. Трябва винаги да си точен в наблюденията си. Разбира се, нужна е и добра професионална подготовка, добро познаване на симптоматиката на различните болести и промени във функциите на различните видове системи в човешкия организъм. От това зависи бързата ти и точна реакция кога да уведомиш лекаря, че нещо с пациента се случва, и когато си сам не на един или двама пациенти, а на шест или седем и повече, можете да си представите за какво натоварване става въпрос. В същото време медицинската сестра трябва да е любезна, усмихната, изслушваща, успокояваща и с безкрайно чувство на емпатия, затова понякога влиза в ролята на психоаналитик. Може да се каже, че тези умения са задължителни за професията медицинска сестра. Не случайно някога тя е била наричана милосърдна сестра. Освен всичко това медицинската сестра трябва постоянно да се учи, да се усъвършенства, да е в крак със съвременните тенденции в медицината.

„Ниското стартовото заплащане на медицинските сестри е факт. През годините с добиването на опит то не се променя особено. Разликата между опитните и младите сестри е единствено в прослуженото време. Основната заплата е еднаква за всички. Опитните сестри обучават по-младите и е редно да се помисли в тази посока. Несериозно е да се мисли, че "скачайки" от ученическата скамейка, младата медицинска сестра просто започва да работи, без да се отчита спецификата на различните сектори в здравеопазването. При сегашната програма за практическо обучение новопостъпилите са подготвени само за основните медицински дейности, свързани с професията. Да не говорим, че за работа с деца изобщо не са подготвени, а там спецификата е голяма. Детският организъм не е умалено копие на възрастния“, казва в заключение старшата медицинска сестра от отделението по детска гръдна хирургия на "Пирогов".

Маркирана като медицински сестри

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

5°C

София

Облачно

Влажност: 92%

Вятър: 22.53 km/h

 • Разпръснати превалявания
  22 Фев 2018 6°C 3°C
 • Облачно
  23 Фев 2018 7°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»