Вход

Професия: Медицинска сестра

РайковаНякога вместо "медицински" наричали сестрите "милосърдни". Заради задължението да оказват помощ на хора в беда, заради съпреживяването с болните, заради неминуемите емоции и желанието (а не само задължението) да помагат, заради "сърцето", което влагат всекидневно, изпълнявайки задълженията си. Това е една от най-важните характеристики на професията и в наши дни - съпричастността и грижата за болния.
Старшата медицинска сестра на Отделението по детска гръдна хирургия към Клиниката по детска хирургия в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" в София Росица Райкова разказва за професията пред karieri.bg. Тя е завършила училището за медицински сестри "Йорданка Филаретова" със специалност "Детска медицинска сестра".

По-късно завършва магистратура по "Управление на здравните грижи" в НБУ - София и магистратура по "Управление на здравни грижи" в Медицинския университет - Пловдив. Работи в Отделението по детска гръдна хирургия на университетската болница "Пирогов" от 1985 г., а от осем години е негова старша медицинска сестра.

„За съжаление в България недостигът на медицински сестри става все по-голям. По данни на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в страната работят 25 714 медицински сестри със средна възраст 53 години, докато само през 1990 г. те са били 56 000. Ниското заплащане, безсънните нощи и стресът са част от всекидневието на упражняващите тази професия. Но "животът в болницата" включва също и благодарността в очите на пациенти и удовлетворението, че си помогнал на още един да се върне в "света на здравите". Затова професията до голяма степен е и призвание, което обяснява предпочитанията към нея. А понеже дипломите от България се признават и в чужбина, през последните години миграцията на тези специалисти се превърна в нормална практика, тъй като заплащането на труда им зад граница е в пъти по-високо.
Извън тези специфични за България особености, свързани с професията обаче, тя често е посочвана в редица международни класации като една от професиите с бъдеще. Факт е, че колкото и да се развиват технологиите в бъдеще, грижата, и при това специализираната, както и човешкото, индивидуалното отношение няма как да бъдат заменени от роботи. Медицинските сестри ще бъдат все по-търсени и на фона на глобалната тенденция за застаряване на населението, обясняват специалистите. Ето защо професията не е за подценяване“, категорична е Росица Райкова.

„Да си задаваме въпрос за перспективите в развитието на тази професия е все едно да попитаме: "Перспективно ли е да развиваме пожарната или полицията?" На младите хора, пред които стои въпросът за избор на професия, бих казала: "Ако чувствате потребност да помагате на хората, с тази професия бихте получили нужното удовлетворение." За съжаление през последните години, освен че професията не е добре платена, доста се неглижира въпросът за ролята на медицинската сестра в лечебния процес и не се обръща достатъчно внимание на недостига на медицински сестри. Добрият лекар има и добър екип, с който осъществява благородната си дейност“, казва тя.

„През 1985 г. започнах работа в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" в Отделението по детска гръдна хирургия, където работя и до днес. Изборът на професията дойде някак спонтанно. Още като ученичка в основното училище знаех, че искам да работя това. В моето семейство тази професия може да се нарече "потомствена". Майка ми и двете ми лели са медицински сестри. Всички работеха и работят в "Пирогов" и това беше моя мечта, която осъществих. Другото ми желание беше да работя с деца и то също се сбъдна. Разбира се, моята майка искаше да завърша медицина и да стана лекар, но аз исках да бъда медицинска сестра и не съжалявам за избора си. Обичам професията си. Обичам децата. Въпреки трудностите, недоброто заплащане, напрегнатите дежурства и други негативни тенденции в здравеопазването не бих искала да се занимавам с друго“, заявява старшата медицинска сестра.

За необходимите умения и опит Росица Райкова обяснява, че отговорностите на медицинските сестри не са малки. От тях зависи провеждането на целия лечебен процес. Лекарят и медицинската сестра са екип. Тя минава визитация заедно с лекаря, извежда визитация, изписва лекарства, прилага назначената терапия, отчита и наблюдава основните и допълнителните жизнени показатели по назначение на лекаря. Медицинската сестра не е просто изпълнител. От информацията, която дава на лекаря от тези наблюдения, зависи развитието на лечебния процес. Място за "проба - грешка" в тази професия няма. Трябва винаги да си точен в наблюденията си. Разбира се, нужна е и добра професионална подготовка, добро познаване на симптоматиката на различните болести и промени във функциите на различните видове системи в човешкия организъм. От това зависи бързата ти и точна реакция кога да уведомиш лекаря, че нещо с пациента се случва, и когато си сам не на един или двама пациенти, а на шест или седем и повече, можете да си представите за какво натоварване става въпрос. В същото време медицинската сестра трябва да е любезна, усмихната, изслушваща, успокояваща и с безкрайно чувство на емпатия, затова понякога влиза в ролята на психоаналитик. Може да се каже, че тези умения са задължителни за професията медицинска сестра. Не случайно някога тя е била наричана милосърдна сестра. Освен всичко това медицинската сестра трябва постоянно да се учи, да се усъвършенства, да е в крак със съвременните тенденции в медицината.

„Ниското стартовото заплащане на медицинските сестри е факт. През годините с добиването на опит то не се променя особено. Разликата между опитните и младите сестри е единствено в прослуженото време. Основната заплата е еднаква за всички. Опитните сестри обучават по-младите и е редно да се помисли в тази посока. Несериозно е да се мисли, че "скачайки" от ученическата скамейка, младата медицинска сестра просто започва да работи, без да се отчита спецификата на различните сектори в здравеопазването. При сегашната програма за практическо обучение новопостъпилите са подготвени само за основните медицински дейности, свързани с професията. Да не говорим, че за работа с деца изобщо не са подготвени, а там спецификата е голяма. Детският организъм не е умалено копие на възрастния“, казва в заключение старшата медицинска сестра от отделението по детска гръдна хирургия на "Пирогов".

Маркирана като медицински сестри

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»