Вход

В Канада тютюнопушенето струва 45 400 души и 16,2 милиарда долара за една година, установява проучване

Темповете на пушене намаляват, но смъртността и икономическите разходи се увеличават

Има повече от 45,400 смъртни случая в Канада, които се дължат на тютюнопушенето, а навикът струва на икономиката 16,2 милиарда долара през 2012 г., според ново проучване на Конферентния съвет на Канада.

Тези разходи включват здравеопазване, тютюнопушене, загуба на производителност и загубени години на живот, дължащи се на тютюнопушенето, като самото здравеопазване струва на Канада 6,5 милиарда долара.

Въпреки че равнището на тютюнопушене в Канада намалява, броят на смъртните случаи и разходите за икономиката продължават да нарастват.

"Основното послание е, че трябва да продължим да разглеждаме всички възрастови групи и всички общности, за да предотвратим започването на тютюнопушене"
- ТИ Дин, Конферентен съвет на Канада
"Въздействието на тютюнопушенето е бавно изгаряне", казва Ти Дин, директор на икономиката на здравеопазването и политиката на Конферентния съвет.

Така че, макар че равнището на тютюнопушенето е намаляло с около 20% от 2005 г. до 2015 г., хората, които започнаха да пушат отпреди 30 до 50 години, все още умират. И голямата вълна на бейби бумър е достигнала възрастта, когато един живот на пушенето започва да показва своите ефекти.
"Тази смъртност ще падне, но отнема десетилетия, за да се види въздействието на промените в поведението", каза Дин.

През 2015 г. около 18% от населението пуши цигари, което е спад от 22% на десетилетие по-рано.

18% от всички смъртни случаи, дължащи се на тютюнопушенето

Последното проучване на общите разходи и смъртността от тютюнопушенето в Канада е било преди 10 години, използвайки данни от 2002 г. По това време броят на смъртните случаи, дължащи се на тютюнопушенето, е бил 37 209, но до 2012 г., година, използвана за настоящото проучване, смъртност се е повишила на 45 464 в цяла Канада. Това е 18% от всички смъртни случаи през 2012 г. и включва 993 смъртни случая, причинени от вторичен дим.

Най-вероятните причини за смъртта остават непроменени: рак, сърдечно-съдови заболявания и респираторни заболявания. Но до 2012 г. повече здравословни проблеми бяха разглеждани като част от въздействието на тютюнопушенето, тъй като експертите потвърдиха връзката между тютюнопушенето и състояния като дегенерация на макулата, захарен диабет, туберкулоза, рак на черния дроб и колоректален рак

Смъртта и заболяванията, свързани с тютюнопушенето, продължават да се увеличават през десетилетието, въпреки че някои хора може да живеят по-дълго поради по-добро рак, каза Дин.

"Живеем по-дълго, но живеем ли по-добре?" тя попита.

Повече мъже, отколкото жени умират: 58,5% от всички смъртни случаи, свързани с тютюнопушенето, са мъже.
Разходите за канадската икономика се увеличават, сред които са:

 • Болнична помощ, 3,8 милиарда долара.
  Лекарства с рецепта, 1,7 милиарда долара.
  Лекарски грижи за 1 млрд. Долара.
  Пожар щети, 74,4 милиона щатски долара
  Изследване и превенция на тютюна, 10,7 милиона долара
  Контролът върху тютюна и прилагането на закона, 122 милиона долара

Но най-големите разходи са загубата за семействата от смърт на застаряващ или застрашен поради заболяване, свързано с тютюнопушенето, и загуба на производителност от страна на работодателите за загуба на работник в състояние, свързано с тютюнопушенето.

Загуба на производителност, доходи

Пренебрегваните приходи в резултат на преждевременната смърт и заболяване, дължащи се на тютюнопушене, се оценяват на 9,5 милиарда долара, а разходите за краткосрочно и дългосрочно увреждане са били 7 милиарда долара. Тези, които са се разболели, докато работната сила са загубили средно седем години от своя трудов стаж, сочи проучването.

През 2012 г. 599,390 потенциални години от живота са загубени поради тютюнопушенето, което означава, че тютюнопушенето осуетява средно 13 години от живота на болните.

Разходите за икономиката да загубят някого над 65-годишна възраст, което е малко вероятно да бъде на работа, е по-ниска, каза Дин, но почти 25% от засегнатите от заболявания, свързани с тютюнопушенето, са на работа.

"Основното послание е, че трябва да продължим да разглеждаме всички възрастови групи и всички общности, за да предотвратим пушенето", каза тя. "Трябва да попитаме как можем да подкрепим пушачите, които искат да се откажат."

Това включва ниши, в които нивата на пушене са високи, като например сред строителните работници, каза тя.

Източник: Си Би Си

Маркирана като здравна информация

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»