Вход

Парите за клинични пътеки да бъдат увеличени с 30% (видео)

париЗа промяна в цената на клиничните пътеки настояват лекари от цялата страна. Медици коментираха за БНТ, че стойността на лечение на пациентите са едни и същи вече десет години, а промяната им е наложителна, за да се гарантира качественото лечение на болните.

За да работи нормално, Русенският диспансер за белодробни болести настоява за 30% увеличение на клиничните пътеки. В него годишно се лекуват 3000 души от региона с пневмонии и астма. Стойността на клиничната пътека, която болницата получава за един пациент е 70 лв. на ден. Те обаче са крайно недостатъчни и самият диспансер е принуден да покрие останалите разходи за лечение на болните за своя сметка. Икономиите идват предимно от заплатите на персонала.

В момента Русенският диспансер за белодробни болести разполага с 88 легла. Заради приетите в повече пациенти през последните месеци болницата няма да получи от Здравната каса около 20 000 лева, които е изхарчила за лечението на болните. А в зимните месеци, когато е пикът на пневмониите, финансовите разминавания ще бъдат още по-големи. Затова управителят на лечебното заведение д-р Светослав Дачев настоява клиничните пътеки за диспансера да се завишат с 30%.
„Получаваме 70 лева на ден. Разходът на нашата болница, изчислен при едни доста ниски заплати, бих казал за страната, е 100 лева на ден. Тоест 30 лева за всеки пациент ние доплащаме всеки ден, за да вършим ролята си на лечебно заведение“, обясни той.
За повече пари за клинични пътеки настоява и Българската педиатрична асоциация. Според данните ѝ през изминалите две години НЗОК е платила 3 милиарда лева за лечение на пациенти. 10% от тази сума е била за детско здравеопазване, което според педиатрите е крайно недостатъчно.
„От 10 години насам цените на клиничните пътеки не са променени, а всичко друго се промени – осветление, храна и какво ли не. А от тези пари по незнайно каква логика се плаща на колегите“, каза проф. Владимир Пилософ – председател на Българската педиатрична асоциация.
Според него ако бъдат повишени цените на клиничните пътеките, няма да има основания личните лекари да искат потребителска такса при децата.
Искането на лекарите за увеличение на цените на клиничните пътеки предстои да бъде обсъдено между съсловните организации и представители на здравното министерство. На този етап от министерството са дали принципното си съгласие за корекция, но точни цифри не са коментирани.
Вижте повече подробности във видеото:

Маркирана като болници НЗОК ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»