Вход

Свършват педиатрите и неонатолозите

babyНа кръгла маса в НС за проблемите на детското здраве бе обявено, че страната има спешна нужда от педиатри. Много малък е броят и на неонатолозите. "Това може да доведе до закриване на АГ отделения, защото няма кой да се грижи за новородените", заявила проф. Боряна Слънчева, която поясни, че ако не се направи нещо за привличане на повече кадри в тези специалности има риск до 2-3 години болниците да спрат да работят. Двете специалности не са атрактивни за младите лекари, заради ниското заплащане. Освен това болниците не можели да си позволят да вземат специализанти, защото издръжката на един млад лекар била 50 000 лева годишно, а договорите им не се зачитат от НЗОК.

В дискусията бяха направени и редица предложения. Педиатрите предлагат да се махнат ограниченията в НРД за хоспитализации на децата до една годишна възраст, независимост от диагнозата. Предлага се също да се повиши цената на клинични пътеки за деца до 18 годишна възраст, а всички лекарствата за болнично и амбулаторно лечение на деца до седем годишна възраст да станат безплатни.
Лекарите искат държавата да ги компенсира за това, че е освободила най-малките пациенти от потребителска такса.
Те предлагат също парите за лечение на деца в бюджета на НЗОК да се обособят в отделно перо.
Проф. Пилософ, който е председател на дружеството на педиатрите изнесе данни за детската смъртност, която е 6,5 на 1000 деца за миналата година, като в София е 2,5, но в някои области на страната е била 4-5 пъти по-висока.

Маркирана като лекари НРД

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»