Вход

БФС настоява Правителството да не бави мерките срещу паралелния износ на лекарства

BFAБългарският фармацевтичен съюз (БФС) призовава отговорните институции, като Министерски съвет и Народното събрание, да приемат спешно промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ), които засягат паралелния износ. Съсловната организация на магистър-фармацевтите напомня, че очакват одобрението на предлаганите промени от м. юли 2017 г., и настоява за съгласуване в най-кратки срокове така, че промените да се приемат от Парламента до края на годината.

От БФС отправят призив към вицепремиера Томислав Дончев като председател на свикания спешно днес Съвет за административна реформа към Министерски съвет, да одобри мерките в проекта на закона внесен от МЗ, с които според БФС ще се сложи край на този изключително тежък проблем, застрашаващ здравето на българските граждани и да даде „зелена“ светлина на процедурата по промени.
Според предложенията на Министерството на здравеопазването, подкрепени от БФС, реекспортът на лекарства може да бъде избегнат със съставянето на специални списъци, които да ограничават техния паралелен износ, което не противоречи на Европейското право. Много експерти, обаче се съмняват, че съставянето на списъци и пускането на временни забрани за износ ще решат проблема. Изглежда, че в Правителството също се съмняват в предложените мерки, щом като вече 4 месеца проектът на закон, внесен от МЗ не е гласуван в Министерския съвет.
Основната причина за реекспорта е разликата в регистрираните цени на лекарствата в България и други Европейски държави. Миналата седмица от Арфарм(Асоциацията на производителите на иновативни лекарства) настояха за промени в Наредба 10 на МЗ, която да позволи даваните от производителите на лекарства отстъпки в размер на 70 милиона лева да отиват в НЗОК, а не в дистрибуторите, така че помощта на компаниите да стига до пациентите, а не да стимулира паралелния износ. Засега няма официална информация дали МЗ и НЗОК са готови да предприемат предложението.

Маркирана като МЗ лекарства

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»