Вход

Замърсяването е свързано с един от шест смъртни случая

Замърсяването е свързано с девет милиона смъртни случая в световен мащаб през 2015 г., съобщава в The Lancet.
Почти всички тези смъртни случаи са настъпили в страни с ниски и средни доходи, където замърсяването може да доведе до една четвърт от смъртните случаи. Бангладеш и Сомалия бяха най-засегнати.
Най-голямо въздействие има замърсяването на въздуха, което представлява две трети от смъртните случаи от замърсяване.
Бруней и Швеция имат най-малък брой смъртни случаи, свързани със замърсяването.
Повечето от тези смъртни случаи са причинени от неинфекциозни заболявания, свързани със замърсяване, като сърдечни заболявания, инсулт и рак на белите дробове.

"Замърсяването е много повече от предизвикателство за околната среда - това е дълбока и всепроникваща заплаха, която засяга много аспекти на човешкото здраве и благосъстояние", заяви авторът на изследването проф. Филип Ландриган от Медицинското училище "Икан" на връх Синай в Ню Йорк ,
Най-големият рисков фактор, замърсяването на въздуха, допринесе за 6,5 милиона преждевременни смъртни случая. Това включваше замърсяване от външни източници, като например газове и прахови частици във въздуха, както и в домакинствата, от изгаряне на дърва или въглен на закрито.
Следващият най-голям рисков фактор - замърсяването на водите, е 1.8 милиона смъртни случая, а замърсяването на работното място е свързано с 800 000 смъртни случая в световен мащаб.
Около 92% от тези смъртни случаи са настъпили в по-бедните страни, като най-голямо е усещането в места, където се наблюдава бързо икономическо развитие, като например Индия, която има петата най-висока смъртност от замърсяване, и Китай, който е на 16-то място.
Обединеното кралство е по-лошо
В Обединеното кралство около 8% или 50 000 смъртни случая се оценяват като свързани със замърсяването. Това поставя Великобритания на 55-то място от 188 държави, измествайки ги зад САЩ и много европейски страни, включително Германия, Франция, Испания, Италия, Дания.
Д-р Пени Уудс от фондация British Lung Foundation заяви: "Замърсяването на въздуха достига кризисна точка в световен мащаб, а Обединеното кралство е по-лошо от много страни в Западна Европа и САЩ.
"Приносът ни може да бъде нашата зависимост от дизеловите автомобили, прочути за изпомпване на по-голямо количество отровни частици и газове.

Колко лошо е замърсяването на въздуха във Великобритания?
Отделът за околната среда, храните и селските райони (Дефра) заяви, че е въведен план за 3 милиарда лири с цел подобряване на качеството на въздуха и намаляване на вредните емисии.
Говорителят каза: "Ще прекратим продажбата на нови дизелови и бензинови автомобили до 2040 г., а през следващата година ще публикуваме всеобхватна стратегия за чист въздух, която ще определи допълнителни стъпки за справяне със замърсяването на въздуха".
Майк Хаус от Дружеството на производителите на автомобили и търговците заяви, че най-новите дизелови автомобили са били най-чистите в историята. Той каза, че най-голямата промяна в качеството на въздуха ще бъде постигната "чрез насърчаване на внедряването на най-новите технологии с най-ниски емисии и осигуряване на безпроблемно движение на автомобилния транспорт".

В Съединените щати над 5,8% - или 155 000 - смъртни случаи могат да бъдат свързани със замърсяването.
Авторите твърдят, че замърсяването на въздуха е засегнало непропорционално бедните, включително тези в бедните страни, както и бедните хора в богатите страни.
Авторът на изследването Карти Сандилия, от неправителствена организация Pure Earth, заяви: "Замърсяването, бедността, лошото здраве и социалната несправедливост са дълбоко преплетени.
"Замърсяването заплашва основните права на човека, като правото на живот, здраве, благополучие, безопасна работа, както и защита на децата и най-уязвимите".
Резултатите са от двугодишен проект. Авторите са публикували интерактивна карта, илюстрираща техните данни.

Източник: Би Би Си

Маркирана като здравна информация

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»