Вход

Д-р Стоян Борисов: Държавата е най-големият длъжник на Здравната каса (видео)

д-р БорисовД-р Стоян Борисов, главен секретар на Българския лекарски съюз, заяви по Bloomberg TV Bulgaria, че парите никога не могат да бъдат достатъчни, особено ако се сравняваме със средноевропейските стандарти и трябва да се направи програма за 10 или 15 години, чрез която да се достигнат тези стандарти, а това е 7% от БВП.
"Решено е да бъдат дадени повече средства за здравеопазване от бюджета тази година - 407 млн. лв. Ние нямаме възражения към макрорамката, предвид състоянието на страната, но не сме доволни от вътрешното преразпределение", обясни той.

"Над 500 млн. лв. са дълговете на общинските и държавните болници взети заедно и най-вероятно тези дългове вече са повече, защото сведенията са от преди няколко месеца", каза още главният секретар на БЛС.
"Освен това постъпват сведения и от бившите поликлиники, които сега наричаме диагностично-консултативни центрове. При тях работата става все по-трудна и те изпадат във финансов недоимък, защото цените непрекъснато се повишават - на ток, на парно, на лекарства, на медицински изделия. Трябва да се вземат спешни мерки, за да може този огромен дефицит да бъде преодолян по някакъв начин", категоричен е д-р Борисов.
Той припомни, че държавата е най-големият длъжник на Здравната каса. Ежегодно тя не изплаща към 400 - 450 млн. лв.
"Няма да се допуснат фалити на болници, но това може да стане само чрез увеличаване на цените на клиничните пътеки", заяви д-р Стоян Борисов.
Целия разговор вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като БЛС НЗОК ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»