Вход

Проф. Константинов: Трансплантациите се финансират от бюджета на министерството и сме зависими от политиките му (видео)

проф. КонстантиновПроф. Добрин Константинов, национален консултант по детска хематология и онкология съобщи пред БНТ за знаменателен юбилей - 20 години от първата трансплантация на костен мозък в България.
„Което означава, че преди 20 години ние съумяхме, въпреки трудните икономически условия, да въведем един революционен метод и той да бъде част от нашия арсенал за лечение“, обясни той.
Всяка година у нас между 100 и 150 деца се разболяват от рак. 1400 са лекувани в детската онкоклиника на ИСУЛ само през миналата година.

20 години след първата костно-мозъчна трансплантация в детската онкохематология, днес този вид операции вече са над 80 от донор и над 200 от собствен материал.
Проф. Константинов информира и за конференция, на която ще бъдат отпразнувани тези 20 години. Според него в много отношения трансплантацията е индивидуално решение. Той изрази надежда, че ще се обърне внимание на напредничавите методи, които да бъдат подобаващо финансирани.
„Трансплантациите се финансират директно от бюджета на министерството, което ни прави изключително зависими от политиките на министерството“, заяви професорът.
„Навлизаме в нова ера в лечението, модерните медикаменти ще бъдат прецизни - персонални за всеки пациент и болест. Това е шанс за пациентите“, допълни още проф. Добрин Константинов.
Целия разговор вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»