Вход

Поповски: Бюджетът на опозицията би бил същия

popovskРазпределението на държавните средства вътре в сектора показват познаване на проблемите му, уточни д-р Калин Поповски пред Bulgaria ON AIR
Вчера премина на първо четене законопроектът за бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Опозицията го определи с острите думи "деструктивен", "разочароващ" и "тотален погром". 
"Ако опозицията управляваше в момента, то проектобюджетът ѝ щеше да изглежда по същия начин. Бюджетът на НЗОК се увеличава безпрецедентно с 12%! Системата е крайно недофинансирана. Една уважаваща се държава, трябва да се стреми за здравеопазване да има 8-10% от БВП. В момента БВП на България надхвърля с малко 100 млрд. лв., а процентът за здравеопазване е едва 4%", категоричен бе депутатът от "Обединени патриоти" д-р Калин Поповски.

Според него при сегашния модел на събиране на данъци и текущата здравна вноска няма как да има пари за цялостното финансиране на сектора. 
"Здравната вносна у нас е 8%, 12% е във Великобритания, 15% е в Германия. Много има какво да се желае. Самото разпределение на държавните средства вътре в сектора за 2018 г. показва познаване на проблема – 90% от тези пари ще отидат за болнично здравеопазване", поясни Поповски в студиото на "Денят ON AIR".
По негови думи трябва да се наложи някаква рестрикция към лекарствата, тъй като отделяме от целия бюджет два пъти повече пари за медикаменти, отколкото останалата Европа. 
"Това не може да продължава, тъй като това означава по-малко пари за лекаря. При нас частните болници са равнопоставени на държавните. Те също ползват пари от държавния бюджет, сами определят колко ще доплащат и кои ще са им пациенти. Това също го няма в повечето държави из Европа. Изчистването на тези неща няма да стане лесно или бързо", подчерта гостът пред Bulgaria ON AIR.
Разговорът обхвана и демонополизирането на Здравната каса. По думите на народния представител от ОП това е една наистина модерна стъпка, но и много трудна за изпълнение административно, тъй като веднъж демонополизирана - по-трудно ще се оказва контрол.
Цялото интервю вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като НЗОК ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»