Вход

Новият министър ще решава има ли нарушения в обществените поръчки на държавните болници

1Доклад, който съдържа информация за всички обществени поръчки и договори, сключени от 65 държавни болници, лично ще предаде проф. Петров на новия здравен министър Кирил Ананиев. Отчетът е поискан от проф. Николай Петров, а задачата на новия министър ще е да проследи има ли нарушения, пишат във вестник 24 часа. Всички държавни болници в страната са изпратили информацията до Министерството на здравеопазването, като още на 25 октомври - крайният срок за изпращането им, документите са предадени на министър Петров. Пет дни по-късно обаче той подаде оставка и по тази причина все още няма резултати от проверката. Повод за нея са нарушенията, които бяха открити в болниците в Ловеч и Враца. Те бяха пред фалит, но ръководството на здравното министерство успя да реагира и заедно с НЗОК да изплати авансово средствата за спешност и отдалеченост на болницата във Враца. Бе подсигурен и минимумът от здравни услуги - работещи спешно, вътрешно, хирургично, родилно и детско отделение. На болницата в Ловеч помогна и безлихвеният кредит, отпуснат от столичната УМБАЛ “Св. Иван Рилски”.

“Това е една от формите за превантивен контрол, за да е наясно министерството какво правят лечебните заведения. Идеята е да се анализират разходите на болниците и където те са по-големи и ощетяващи, да се предоговорят условията по договорите”, коментираха от министерството.
Купуване на скенер за 1 млн. лв. при реална цена от 300 000 лв., използване на капиталови средства за заплати и отдаване на държавни помещения на частна болница срещу ремонтни дейности са само част от откритите нарушения във Враца. Там се оказа, че частна фирма от 10 г. ползва помещения под наем, но в касата на болницата не е постъпил и 1 лев, тъй като в договора е записано, че направените ремонти в наетите помещения ще са за сметка на плащането на наем.
Основният финансов недостиг на ловешката болница също се оказа следствие от договора ѝ за съвместна дейност с частна структура. Доклад с нарушенията и на двете болници бе изпратен до прокуратурата, за да се установи ощетявана ли е държавата.
Една от идеите за справяне с дълговете на закъсалите болници беше да се създаде държавен модел за кредитиране, при който лечебните заведения да теглят кредити без или с минимална лихва. До момента обаче идеята няма развитие, а по-голяма част от държавните болници продължават да изпитват финансови затруднения.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като болници МЗ

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»