Вход

Д-р Галинка Павлова: Ако се увеличат парите за извънболнична помощ, ще има повече направления за специалисти

ПавловаД-р Галинка Павлова, заместник-председател на Българския лекарски съюз, заяви пред БНР, че съсловната организация има положителни очаквания от министър Ананиев, най-вече да се случи това, което той заяви като приоритет – да стартира електронното здравеопазване.
„Лекарският съюз настоява да се увеличат парите на общопрактикуващите лекари с 10 милиона лева и с около 12 - 13 милиона да се увеличат парите за извънболничната помощ. Това не е каприз или прищявка. Това е мотивирано и обосновано. Когато парите са повече в извънболничната помощ, това е в унисон с програмата "Здраве 20-20“, където е записано, че трябва да има тежест на извънболничната помощ и съответно тя да бъде финансова осигурена.

Това е препоръката и на Световната банка, което ще се изрази в повече направления за хората, да имат по-голям достъп до специалистите, както и повишаване на цените, защото трудно се издържа една практика на общопрактикуващ лекар с приход, който е недостатъчен – около 3000 лева е приходът, това не е заплатата. От тези пари се осигурява издръжката на практиката, заплатите на наетия персонал”, обясни д-р Павлова.
„При увеличаването на минималната работна заплата няма как да се остане на тези цени, които са при общопрактикуващите лекари и при специалистите от извънболничната помощ. Това е първото, което очакваме от министъра – той да ни подкрепи в исканията ни – да бъдат преразпределени парите в посока към извънболничната помощ и много бързо да започнем да работим по нормативни документи. В преговорния процес трябва да уточним какво точно ще купува Здравната каса като медицинска дейност, а това беше регламентирано в една Наредба 2, която в момента е обжалвана, т.е. имаме един нормативен дефицит”, каза още заместник-председателят на Българския лекарски съюз.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като БЛС джи-пи НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»