Вход

Виртуалната реалност: помощна ръка след инсулт

Играта за виртуална реалност показа обещание за лечение на болка и последствия от травма. Сега, ново проучване намира, че терапията може също да помогне на пациентите с инсулт да възстановят известно използване на ръцете си.
Играенето на тези игри беше толкова ефективно, колкото добавянето на допълнителна физиотерапия към рутинната рехабилитация на инсулт, казаха изследователите.
Но "не става въпрос за избор на едно нещо над другото, а по-скоро за наличие на различни алтернативи за обучение, за да се осигури вариация", каза авторката на изследването Ирис Брунер. Тя е доцент в университета в Орхус и Хамъл Невроцентър, в Дания.
"Виртуалната реалност не може да замени физическата терапия, но може да бъде преживяна като игра, мотивирайки пациентите да направят допълнителна сесия за лечение", обясни тя.


Изследователите изследват различни медицински приложения за виртуална реалност. Използва се за намаляване на болката, за контролиране на фобии и за подпомагане на войниците да се възстановят от пост-травматично стресово разстройство.
В новото проучване, което Брунер описва като най-голямото по рода си в изследванията за възстановяване на инсулт, изследователите набират 120 пациенти с удар, които имат лека до тежка слабост на ръцете.
Пациентите са разпределени на случаен принцип, за да добавят 16-часови терапевтични сесии към рутинна рехабилитация в продължение на един месец. Една група извършва физикална терапия, а другата група играе игра за виртуална реалност, наречена YouGrabber.
В играта "пациентите носят ръкавици със сензори и движенията им се проследяват от инфрачервена камера и се прехвърлят на виртуална ръка на екрана", обясни Брунер.
"В различни сценарии, те могат да хванат предмети, които идват към тях или да вземат моркови. В други игри пациентите управляват самолет или кола с движението си", добави Брунер. "Терапевтът избира движенията, които трябва да бъдат обучени, и нивото на трудност."
Играчите чуват аплодисменти, когато се справят добре и получават резултати, които се проследяват с течение на времето. "Пациентът играе предимно за постигане на по-висок резултат, отколкото по време на последната игра", каза тя.
Петдесет пациенти във физиотерапевтичната група и 52 във виртуалната група завършиха проучването и бяха оценени след три месеца.
Изследователите не откриват разлика между двете групи в подобряването на функцията на ръцете и ръцете.
"Пациентите, които започнаха със слабо увредена рамо и ръчна двигателна функция, постигнаха средно ниво на добра двигателна функция", каза Брунер, докато тези с тежка слабост успяха да използват ръцете си за движение.
Пациентите с тежка слабост на ръцете оценяват как дори малки движения се превеждат на виртуалните ръце на екрана, каза тя. И дори по-възрастните пациенти харесаха играта на виртуалната реалност, отбеляза тя, вероятно защото графиките са по-прости от тези в търговските видеоигри.
Цената на играта за виртуална реалност не беше налице. Изследването е финансирано от различни норвежки и датски изследователски организации и фондове.
Кейт Лавер, изследовател, който изучава виртуална реалност във Флиндерс Университета в Австралия, заяви, че проучването е по-голямо от много предишни изследвания, така че "предоставя по-солидна информация".
И Лавър каза, че изследователите правилно заключават, че виртуалната реалност изглежда колкото физическа теория, а истинското предимство е, че тя е по-мотивираща.

Възможността за използване на виртуалната реалност при пациентите с инсулт е "огромна", добави тя. "Той осигурява рехабилитационен персонал, който има възможност да увеличи предоставената терапия и предлага възможности, които трудно могат да бъдат предоставени в рехабилитационните центрове. Например някой може да практикува по-рискови дейности като пресичане на улицата или шофиране".

Какво следва?

Брунър заяви, че са необходими големи проучвания, за да се разбере потенциалната стойност на виртуалната реалност като лечение за възстановяване на инсулт. Също така е важно да разберем как тя се отразява на пациентите във времето, добави тя.

Изследването е публикувано онлайн на 15 ноември в списанието Neurology.

Източник: HealthDay

Маркирана като здравна информация

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»