Вход

Мораториумът за нови лекарства остава въпреки протестите

лекарстваПредложеният от НЗОК и защитен от Министерството на финансите мораториум върху плащането на нови оригинални лекарства от здравната каса за 2018 г. най-вероятно ще стане факт въпреки протестите на пациентски организации, производители и част от опозицията в парламента. Единствено от ДПС са предложили той да отпадне, според предложенията на депутатите за промени в закона за бюджета на касата за догодина, информират от вестник Сега. За момента забраната засяга 17 нови лекарства, предимно в онкологията.
Предложението на ГЕРБ е подобно на вече заявеното от председателя на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова при гласуването на бюджета на първо четене. Забраната за финансиране на нови лекарства, както и на нови болници и дейности трябва да остане в сила, но да се прави изключение за клинични пътеки, за които досега не е имало договори на територията на съответната районна здравна каса, гласят поправките, предложени от Дариткова.

Това значи, че касата ще може да финансира нови дейности само ако досега нито една болница в областта не ги е предлагала. Примерът, който даде шефът на здравната комисия, беше с ново отделение по инвазивна кардиология в Смолян, което ще е първото такова за областта и няма да се налага пациентите да пътуват до Пазарджик или Пловдив. Без финансиране ще останат обаче поне 5 нови болници.

От БСП и "Обединени патриоти" предлагат да отпадне изцяло забраната за финансиране на нови дейности и болници.

Повечето парламентарни групи предлагат и увеличение на парите за извънболнична помощ. Предложението на ГЕРБ е средствата за първична и специализирана извънболнична помощ да скочат с по 7 млн. лв., 10 млн. лв. повече да има за дентални дейности и 3 млн. лв. - за изследвания. Парите ще дойдат от резерва на касата.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като болници лекарства НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»