БЛС: Огромна част от предложените промени в НРД 2018 са…

Българският лекарски съюз и Надзорния съвет на здравната каса обсъдиха днес на финална среща Националния рамков договор за 2018 г. Над 90% от предложенията на БЛС, включително и тези, направени в последния момент, са приети от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса за Националния рамков договор за 2018 г. Условията...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Осигуриха медицинско обслужван…

Медицинско обслужване за населението в Босилеград е осигурила общината за града и 36-те села. Прегледи от екипи на военномедицинска академия в Белград се извършват всеки петък по предварителен график, съобщават...

В НС: Демографската криза е близо до катастрофа, от която няма връщане назад

кризаНародният представител Георги Гьоков заяви в парламента, че трябва да сме наясно, че нацията ни се топи с всяка изминала година с най-бързи темпове в света, информират от cross.bg. Според него като народ, като нация, имаме много проблеми, но най-големият ни проблем е демографска катастрофа.

„Наясно ли сме обаче и даваме ли си сметка, какви са размерите на тази катастрофа? И че скоро, много скоро - връщане назад няма да има?", попита депутатът.

Народният представител обясни, че миграцията от селото към града води до промяна в поведението и начина на живот на милиони български граждани и още по-лошо - променя ценностната им система, което пък се отразява върху демографското им поведение и бъдещия модел на семейството в България.

„България е сред страните в света с най-нисък коефициент на раждаемост. През 2016 г. без малко да отбележим исторически антирекорд за най-малко родени деца през годината, откакто се води статистика по този показател в България", каза още той.

България е държавата с най-висока смъртност в Европейския съюз и с най-ниска продължителност на живота.

„Основната причина за това са социално значими заболявания, като сърдечно-съдови, диабет, хипертония, инфаркти, инсулти и злокачествени образувания. Харчат се огромни пари за здравеопазване, без видими резултати. Имаме най-лошото здравеопазване в Европа. Втора причина е затрудненият достъп до и без това лошото здравеопазване на най-ниско доходните групи", каза още Гьоков.

Като проблем той посочи, че около 20% от населението нямат здравни осигуровки.

„Тази група не ползва услугите на личен лекар, не провежда профилактични прегледи и няма ресурс да заплаща медицинските услуги. Останалата част от населението, независимо, че е здравно осигурена, плаща за здравни услуги с лични средства и то в размери, невиждани и нечувани в ЕС", подчерта народният представител.

Според него не малък принос за обезлюдяването на България и застаряване на населението има и емиграцията.

„Поради една или друга причина бяха принудени да емигрират близо 2 млн. души, за да търсят работа в чужбина. Това е сериозен проблем!", категоричен е Гьоков.

„Няма съмнение, че картината е апокалиптична и България се очерта като страната с най-лошите демографски показатели в ЕС. Ясно е, че сме шампиони по темпове на намаляване на населението и всички прогнози не ни дават и капка основание за оптимизъм", каза още той.

Според него трябва да се помисли и за етническата структура на българското население, защото близо 50% от новородените българчета през последните години, не са етнически българи.

„Цели региони се обезлюдяват с голяма сила. Пример за това е Северозападът - най-бедният регион в страната. Към него се присъединяват планински, полупланински - Странджа-Сакар, Родопите. От 5329 населени места, повече от 1262 са с население от 10 до 99 човека. Нашата страна функционира във все по-тесен ракурс на технически, икономически, интелектуален и социален потенциал. Ако не вземем мерки, демографската криза може да стане демографска катастрофа", коментира и народният представител Дора Янкова от парламентарната трибуна.

„Да се разгледат предложенията ни в бюджета. Могат да се изравнят неравенствата. Помислете дали трябва да останем със същото данъчно облагане. Моделът на здравеопазване - този ли трябва да бъде и полезен ли е? По отношение на образованието - какво задание е направила държавата и има ли въобще такова? Предлагаме фонд „Индустрия" и „Регионално въздействие". Защо управляващите бягат от целенасочени инвестиции в определени региони?", попита Дора Янкова и допълни още, че трябва да се възроди българското село.

„Във всички показатели, по които се отчита ефективността на здравеопазването, като започнем с обща смъртност, коефициент на ранна смъртност, детска смъртност, данни за репродуктивност на населението, оставаме на много далечно ниво от това на средноевропейския гражданин", заяви народният представител проф. Георги Михайлов.

Той подчерта, че независимо от изнесените данни за увеличение на средната продължителност на живота у нас, тя изостава средно с 4 години от тази в ЕС.

„В доклада на МС много добре се представят някои от тревожните тенденции и особено сред ромското население, където над 2/3 от населението между 16 и 24 г. нито желае да работи, нито да бъде обучавано", каза още той.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като пациенти

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

5°C

София

Облачно

Влажност: 85%

Вятър: 28.97 km/h

 • Облачно
  21 Фев 2018 7°C 1°C
 • Облачно
  22 Фев 2018 6°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»