Вход

Процесът за падналия асансьор в "Майчин дом" ще продължи и през 2018

deloОсем години след инцидента, станал на 2 март 2010 г., няма окончателен съдебен акт по казуса. Процесът за падналия асансьор в университетската АГ болница "Майчин дом" ще продължи и през 2018 г., информират от вестник Сега. Преди дни за пореден път делото беше отложено от Софийския районен съд заради липсващи адвокати и подсъдими. Следващият опит за заседание ще бъде през януари.
При падането на машината пострадаха 8 души, 6 от които - жени в напреднала бременност. Делото е от административен характер - ако бъдат признати за виновни, подсъдимите ще бъдат освободени от наказателна отговорност и глобени между 1000 и 5000 лв. Причината е, че за средна телесна повреда по непредпазливост на повече от един човек наказанието е до 5 години, а обвинените са с чисто съдебно минало. Абсолютната давност за преследване на това престъпление е 15 години.

Обвинени за инцидента са Красимир Паунов - собственик на ЕТ "МБ 97 - Красимир Паунов" - фирмата, наета от болницата за ремонт и поддръжка на асансьора, Галин Стоянов - инспектор от държавния технически надзор, който отговарял за злополучния асансьор, Николай Костевски - началник на отдел "Управление на собствеността" в "Майчин дом", и доц. Виктор Златков - изпълнителен директор на лечебното заведение.
Процесът е в съда от 2012 г., а досега са проведени над 30 заседания. На половината от тях изобщо не е даван ход. Причините за отлагането са различни - нередовно призоваване на страните - обвиняеми и прокурор, неявяване на защитници заради заболяване, служебен ангажимент по други дела във висшестоящи съдилища, смяна на адвокат и възможност за подготовка на новия защитник с обемните материали по делото, неявяване или смърт на вещи лица, изготвили експертизите в досъдебното производство.
Докато развитието по този наказателен процес се бави, три от пострадалите успяха да осъдят окончателно "Майчин дом" в граждански дела за обезщетение - за 59 000 лв., 70 000 лв. и 75 000 лв. Тези дела бяха заведени през 2010 и 2011 г. През 2015 г., преди да изтече давността за искове, още четирима от пострадалите потърсиха обезщетения.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като болници пациенти

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»