На 334 Български пациенти е отказано лечение в Европейски болници…

Заради неплатените от НЗОК пари, Европейски болници са отказали лечение с формуляр С 2 на 334 души през миналата година. Министерството на здравеопазването /МЗ/ дължи на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ 18 млн.лв. Това каза управителят на НЗОК проф. Камен Плочев, цитиран от БТА, по време на извънредно заседание на парламентарната...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Уникални терапии за лечение на…

За първи път в България се открива Център за лечение на болката, който ще предлага уникални терапии чрез модерна апаратура на българските пациенти. Това каза на пресконференция в БТА специалистът...

Свеж поглед към рака показва тютюнопушенето и затлъстяването като водещи причини

Свеж поглед към причините за рака излезе с някои изненадващи числа.

Докато пушенето е все още най-голямата причина за рак и смърт от рак, затлъстяването, лошата диета и пиенето на твърде много алкохол причиняват все по-голям брой случаи на рак и смърт.

Като цяло, модифицираните рискови фактори - нещата, които хората могат да променят - причиняват 42% от случаите на рак и 45% от смъртните случаи, констатира Американското дружество за борба с рака.

"Ние идентифицираме какво може да направи един индивид, за да живее по-здравословен живот", каза в интервю д-р Отис Браули, главен медицински и научен директор на Американското сдружение за рака.

Ракът е втората водеща причина за смъртта в Съединените щати. През 2017 г., според Американското сдружение за рака., ракът ще бъде диагностициран в 1,7 милиона американци и ще убие повече от 600 000 души.

Но повече хора преживяват рак. През 1975 г. 49% от хората с диагноза рак са все още живи пет години по-късно. До 2012 г. тя е била 69%.

В продължение на десетилетия експертите рутинно заявяват, че една трета от всички видове рак са причинени от тютюнопушенето.

Много от нас трябваше да мислим по някое време за октомври миналата година. Знаете, че през 1981 г., когато казахме, че една трета от смъртните случаи от рак се дължат на тютюн, тези момчета са знаели, че 10 ракови заболявания са свързани с тютюна, а още един може да бъде - каза Браули.

Сега е известно, че 17 вида рак са свързани с тютюнопушенето, че затлъстяването повишава риска от рак и че по-малко хора пушат. А сега три четвърти от американците са с наднормено тегло или със затлъстяване. Така че един екип повтори числата.

Това, което намериха, ги изненада. Все още е вярно, че 45% от смъртните случаи от рак се дължат на нещата, които хората могат да променят - предимно пушенето, но и все повече затлъстяването и пиенето на алкохол.

"Пушенето на цигари е свързано с много повече случаи на рак и смъртни случаи, отколкото всеки друг рисков фактор, който представлява почти 20% от всички случаи на рак и 30% от всички смъртни случаи от рак, последвани от наднорменото телесно тегло", пише екипът в публикуван доклад във вторник.

И пиенето на твърде много алкохол причинява 5,6 причини за рак и 4 процента от смъртните случаи.

- Едно от нещата, които се получиха, ме изненада - каза Браули.

Прекаленото пиене може да причини рак на черния дроб и е свързано с рак на гърдата и някои форми на рак на главата и шията.

Водещите причини за рак, които могат да бъдат предотвратени:
Пушенето на цигари - 19% от случаите на рак и 28,8% от смъртните случаи
Затлъстяването и наднорменото тегло - 7,8% от случаите и 6,5% от смъртните случаи
Приемът на алкохол - 5,6% от случаите и 4% от смъртните случаи
Ултравиолетова радиация - 4,7% от случаите и 1,5% от смъртните случаи
Липса на физически упражнения - 2,9% от случаите и 2,2% от смъртните случаи
Нисък прием на плодове и зеленчуци - 1,9% от случаите и 2,7% от смъртните случаи
HPV инфекция - 1,8% от случаите и 1,1% от смъртните случаи
"Комбинацията от наднормено тегло, прием на алкохол, лоша диета и физическо бездействие представлява най-високата част от всички случаи на рак при жените и е второ място само при тютюнопушенето при мъжете", добавиха изследователите.

"Тези четири комбинирани рискови фактора представляват и вторият по-голям дял от ракови затруднения при мъжете и жените."

Диетата беше особено важна за рака на дебелото черво, установиха учените. "Червеното и преработеното за консумация месо представлява съответно 5,4% и 8,2% от колоректалния рак", пише екипът. "Ниските хранителни влакна представляват 10,3% от случаите на рак на дебелото черво, докато ниският хранителен калций съставлява 4,9% от случаите."

Екипът не включва замърсяването на въздуха като модифициран рисков фактор за рака, тъй като данните не са ужасно ясни и защото не е ясно какво могат да направят повечето хора, ако живеят в район със замърсяване на въздуха, каза Браули.

Ракът е причинен от увредена ДНК. Националният институт за рака оценява, че наследените мутации играят роля в около 5 до 10 процента от всички ракови заболявания. Много мутации също могат да възникнат случайно, в резултат на лош късмет, тъй като клетките се делят в тялото.

Източник: NBC News

Маркирана като онкология

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

4°C

София

Облачно

Влажност: 89%

Вятър: 22.53 km/h

 • Разпръснати превалявания
  22 Фев 2018 6°C 3°C
 • Облачно
  23 Фев 2018 7°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»