БЛС: Огромна част от предложените промени в НРД 2018 са…

Българският лекарски съюз и Надзорния съвет на здравната каса обсъдиха днес на финална среща Националния рамков договор за 2018 г. Над 90% от предложенията на БЛС, включително и тези, направени в последния момент, са приети от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса за Националния рамков договор за 2018 г. Условията...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Осигуриха медицинско обслужван…

Медицинско обслужване за населението в Босилеград е осигурила общината за града и 36-те села. Прегледи от екипи на военномедицинска академия в Белград се извършват всеки петък по предварителен график, съобщават...

Проблеми с доставката на лекарство за деца с рядък вид епилепсия (видео)

докОт лекарство за рядък вид епилепсия се нуждаят четири деца в България. Фондът за лечение е одобрил закупуването му от чужбина за три от децата, информират от БНТ. Родителите обаче са принудени да си плащат медикамента сами заради провалени обществени поръчки. Едно от децата е 3-годишната Гергана, която получава вирусна инфекция в мозъка на 10 месеца. След това развива и рядък вид епилепсия. В столичната болница "Свети Наум" ѝ предписват лекарство, което не е регистрирано за употреба у нас. През октомври миналата година семейството го получава от Фонда за лечение на деца.
До средата на тази годината Гергана получава малки количества от медикамента. След спирането на доставките, семейството е принудено да си купува лекарството от чужбина със собствени средства и помощ от приятели.

"В момента детето ми е в по-лошо състояние от това, което беше, докато приемаше лекарството. Пристъпите се увеличиха", казва Анелия Даймова - майка на Гергана.
Една кутия от лекарството струва около 200 лв. и стига за 25 дни. Медикаментът се доставя у нас по специална наредба. Столичната болница "Св. Наум" обявила две обществени поръчки. Първата се провалила заради високата цена, предложена от единствения кандидат. На втората не се явил желаещ да достави лекарството.
"Това лекарство е било доставяно от над 1 година чрез фонда, само че не е спазван този закон, който важи за обществените поръчки", обяснява проф. Венета Божинова – началник на клиника "Нервни болести за деца" в МБАЛНП, София.
В тези случаи медикаментът се доставя, но се заплаща със средства от дарители и семейството на Гергана ще получи лекарството по този начин. От ЦФЛД съобщиха, че в началото на другата седмица количествата от 6 опаковки могат да бъдат доставени и тези опаковки ще бъдат заплатени от дарител.
"През толкова институции минахме, нямаше го това лекарство. Благодарение на БНТ лекарството изведнъж ще пристигне след 4 дена", споделя бащата на Гергана Йосиф Даймов.
От здравното министерство отказаха коментар, а от болница "Свети Наум" казват, че проблемът ще се реши, ако медикаментът се включи в списъка с лекарства, които се заплащат от здравната каса.
Повече подробности вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като пациенти ЦФЛД ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

5°C

София

Облачно

Влажност: 85%

Вятър: 28.97 km/h

 • Облачно
  21 Фев 2018 7°C 1°C
 • Облачно
  22 Фев 2018 6°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»