Вход

Три чаши кафе на ден "може да имат ползи за здравето"

Умереното пиене на кафе е безопасно и от три до четири чаши на ден може да има някои ползи за здравето, според голям преглед на предишни проучвания в BMJ.
Проучването откри по-нисък риск от чернодробни заболявания и някои видове рак и по-малък риск от смърт от инсулт - но изследователите не можаха да докажат, че кафето е причината.
Твърде много кафе по време на бременност може да е вредно, прегледът потвърди.
Експерти твърдят, че хората не трябва да започнат да пият кафе по здравословни причини или да предотвратяват заболявания.

Учените от Университета в Саутхемптън събират данни за въздействието на кафето върху всички аспекти на човешкото тяло, като вземат предвид повече от 200 проучвания - повечето от които са наблюдателни.
Кафето ли беше?
В сравнение с тези, които не пият кафе, онези, които пиеха около три чаши кафе на ден, сякаш намалиха риска от сърдечни проблеми .
Най-силните ползи от консумацията на кафе се наблюдават при намален риск от чернодробно заболяване, включително рак.
Но проф. Пол Родерик, съавтор на изследването, от медицинския факултет на Университета в Саутхемптън заяви, че прегледът не може да покаже, ако приемането на кафе е направило разликата.
"Фактори като възраст, дали хората пушат или не и колко упражнения са направили, биха могли да имат ефект", каза той.
Констатациите подкрепят други скорошни прегледи и проучвания на пиенето на кафе, като цяло, посланието му за кафе е успокояващо.
"Има риск от равновесие в живота и ползите от умерената консумация на кафе изглеждат по-големи от рисковете", каза той.
НЗС препоръчва на бременните жени да приемат не повече от 200 мг кофеин на ден - две чаши инстантно кафе - защото твърде много може да увеличи риска от спонтанен аборт.
Този преглед показва, че жените, изложени на риск от фрактури, също трябва да намалят количеството кафе.
За други възрастни умереният прием на кофеин се равнява на 400 mg или по-малко на ден - или на три до четири чаши - но кафето не е единствената напитка (или храна), която трябва да имате предвид.
Колко кофеин в моята напитка?
една чаша инстантно кафе: 100мг
една чаша филтриращо кафе: 140 mg
една чаша чай: 75mg
една кола: 40 mg
една 250ml кутия енергийна напитка: до 80mg
блокче от обикновен шоколад: по-малко от 25 мг
блокче млечен шоколад: по-малко от 10 мг

Изследователите казват, че пиещите кафе трябва да се придържат към "здравословно кафе", което избягва допълнително захар, мляко или сметана или мазна закуска отстрани.
И те призовават за строги клинични изпитвания за приема на кафе, за да научат повече за потенциалните ползи за здравето.
Понастоящем изследователите твърдят, че определено кафето може да има положително въздействие върху здравето.
Коментирайки прегледа на BMJ, Елисео Гуалар от Училището по обществено здраве John Hopkins Bloomberg казва, че все още има несигурност относно ефекта от по-високите нива на приема на кафе.
Но той добави: "Умереното потребление на кафе изглежда изключително безопасно и може да бъде включено като част от здравословното хранене от по-голямата част от възрастното население".

Източник: BBC News

Маркирана като здравна информация

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»