Вход

Депутатите от бюджетната комисия оставиха мораториумите с малки промени

НСДепутатите от парламентарната комисия по бюджет и финанси одобриха за второ четене бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване на днешното си заседание.
Народните представители приеха увеличение на разходите за извънболнична и специализирана помощ с 27 млн. лева, поискани вчера от здравният министър Кирил Ананиев, като тези средства ще се вземат от резерва на фонда и са разпределени за личните лекари – 7 млн. лв., за специалистите – 7 млн. лв., за медицински изследвания – 3 млн. лв., за протези - 10 млн. лв.

НЗОК няма да финансира нови болници, но ще плаща за нови дейности в регионите, където такива досега е нямало. Промяната е предложена от д-р Даниела Дариткова. Така тя отвори вратичка за център за инвазивна кардиология в Смолян, който е нейният избирателен район, а затвори възможностите за други райони. Депутатите решиха забраната за финансиране на нови лекарства през 2018 г. да отпадне за генеричните лекарства, но остава мораториумът за нови молекули.
Бюджетната комисия отхвърли предложенията на БСП и ДПС за отпадане на мораториумите за финансиране от касата за следващата година и за повече средства в бюджета на НЗОК.
Окончателно решение ще бъде взето в пленарна зала следващата седмица.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като болници лекарства НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»