На 334 Български пациенти е отказано лечение в Европейски болници…

Заради неплатените от НЗОК пари, Европейски болници са отказали лечение с формуляр С 2 на 334 души през миналата година. Министерството на здравеопазването /МЗ/ дължи на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ 18 млн.лв. Това каза управителят на НЗОК проф. Камен Плочев, цитиран от БТА, по време на извънредно заседание на парламентарната...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Уникални терапии за лечение на…

За първи път в България се открива Център за лечение на болката, който ще предлага уникални терапии чрез модерна апаратура на българските пациенти. Това каза на пресконференция в БТА специалистът...

"Онлайн консултаците с личен лекар са с ограничена употреба ", установява проучване

Онлайн консултациите може да не са ключът към намаляване на работното натоварване на лекарите и намаляване на времето за чакане на пациентите, установи проучване на здравните служби.
НЗС Англия предлага фонд от 45 млн. паунда за подкрепа на практиките на личния лекар, за да се приемат системи за онлайн консултации.
Но изследователите твърдят, че доказателства от пилотно проучване показват, че употребата и ефективността му са "ограничени".
eConsult заяви, че е изпълнила препоръки от изследването след 15-месечно пилоно приложение.


Изследването, финансирано от Националния институт за изследвания в областта на здравеопазването, оценява eConsult - където пациентите могат да подадат своите симптоми по електронен път - което бе пилотирано в 36 практики в Бристъл, Северен Съмърсет и Южен Глоучестър.
Изселдването откри, че 38% от онлайн консултациите са довели до контакт лице в лице, а още 32% са довели до телефонна консултация.
Изследването, проведено от университетски преподаватели в университета в Бристол, също установи, че употребата е ниска при две онлайн консултации на 1000 пациенти.
Според него употребата е най-ниска извън работните часове, особено през уикенда.
Повторете предписанията
Д-р Джереми Хорууд от Центъра за академична първична помощ в Университета в Бристол заяви, че изследването е заключило, че планът за практикуване на електронна консултация трябва да бъде "внимателно приложен и ефективно пуснат на пазара".
"Консултациите онлайн могат да имат стойност за някои пациенти, като директни медицински запитвания, но те не могат да заместят консултациите" лице в лице "в ситуации, които са по-сложни", каза той.
Най-честата причина за онлайн консултация е по административни причини, като например поискане на "подходящи бележки" или повторение на предписания, последвани от инфекции или проблеми с болки в гърба или коляното.
Повечето от пациентите заявиха, че ценят системата eConsult, а клиницистите казват, че тя работи най-добре за "прости и рутинни запитвания", с които могат да реагират, без да е необходимо да се обръщат лице в лице или да последва телефонно обаждане.
Изследването е публикувано в медицинското списание BMJ Open и в британския вестник "General Practice".
Д-р Мъри Еллендер, главен изпълнителен директор на eConsult, заяви, че е направил промени, включително позволява на пациентите да се консултират за множество симптоми както за новите, така и за съществуващите условия.
Той добави това, включително да позволи качване на снимки, способността да номинира личен лекар, опростяване на езика и допълнително съдържание за дългосрочно състояние.
НЗС Англия бе потърсена за коментар.

Източник: BBC News

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

4°C

София

Облачно

Влажност: 89%

Вятър: 22.53 km/h

 • Разпръснати превалявания
  22 Фев 2018 6°C 3°C
 • Облачно
  23 Фев 2018 7°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»