Вход

България е най-активна в идеята за онкоцентър с технология от ЦЕРН (видео)

доц. ЛитовРъководителят на българския екип от учени в ЦЕРН доц. Леандър Литов коментира пред БНТ проектът за изграждане на център за лечение на онкоболни с технология от ЦЕРН. Според него той може да стане научен център за Балканите. Институтът ще има три функции - да бъде научен, лечебен и образователен център. Средства за изграждането му ще се потърсят от Европейския съюз.
Доц. Литов заяви, че все още не е решено от какъв тип да бъде центърът, който евентуално България ще приюти - център за адронна терапия за лечение на тумори или за синхотронно излъчване, но и в двата случая ще се изгради адронен колайдер. Към центъра проявяват интерес държавите от Западните Балкани, Албания и Гърция.

„Работим върху идеята за разработване на проект за център за адронна терапия. С ускорени протони и лески йони се облъчват тумори и това е допълващо лечение на останалите видове лечение на онкозаболявания“, обясни ръководителят на българските учени в ЦЕРН.
Според него този метод на лечение на онкоболни е далеч по-щадящ от останалите, а и ще включи онези около 30% от случаите на рак, в които туморът не се поддава на конвенционално лечение.
„Този метод е и много по-щадящ и има по-ниска вероятност след облъчването да има проблеми. Такива центрове има 11 в света и четири са в Европа, но от Виена до Москва и на юг няма нито един“, заяви доц. Литов.
Според българския учен цената на лечение в този център би била съвсем конкурентна и поносима за Здравната каса. По думите му, макар и да има няколко подобни центъра за лечение в Западна Европа, цената там е между 50 и 60 000 евро, а в евентуалния център в България цената на лечението на човек ще е около 25 000 евро. Той подчерта, че уникалното в проекта за центъра е това, че освен за лечение, той ще бъде предвиден да се използва и за научни разработки.
„Идеята ни е да изградим институт, в който съществената част ще се използва за разработване на нови методи и технологии и да лекуваме около 700 човека на година. Затова този институт ще стане световен център и ще има хиляди учени, които ще дойдат на изследвания тук“, допълни ученият.
Доц. Литов напомни, че България е най-активна в идеята за изграждане на центъра на нейна територия, заради което са съставени работни групи към президентството и правителството, които обхващат и различни министерства.
Повече подробности вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като пациенти онкология ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»