Вход

Имаме големи възможности за здравен туризъм, но лекуваните у нас чужденци намаляват

здравен туризъмНа първата конференция по медицински и здравен туризъм, организирана от Министерството на туризма и Българския лекарски съюз, заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева съобщи, че миналата година в България са лекувани над 47 000 чужденци. Те са идвали за лечение и рехабилитация. Възможностите на България в медицинския туризъм са огромни, но все още неразработени изцяло. В Европа ние сме на втора позиция след Исландия по ресурси на минерална вода с 435 сондажи и каптирани естествени извори. Страната ни има 19 балнеокурорта с национално значение и 35 - с местно. До 2 години предстои изработване на стратегия за медицинския туризъм, което е реалистичният срок за изпълнение на тази задача според зам.-министъра на туризма.

България дава сериозна заявка да се превърне в един от центровете за здраве в Европа, защото страната ни има всички условия да бъде конкурентно място като здравен център. Зам.-министър Георгиева отбеляза, че с цел лечение от януари до септември тази година в България са били над 26 000 чужденци.

"Вероятно е имало и нерегистрирани туристи, които са били в страната ни с такава цел", обясни тя намаляването на лекуваните у нас чужденци през 2017 г.

"Целта ни е да наложим България като целогодишна туристическа дестинация. България има голям потенциал за развитие на този специализиран вид туризъм, защото предлагаме добро съотношение между цена и качество на услугата. Всичко това си струва да се промотира", подчерта Георгиева.

"Основно на здравен и медицински туризъм у нас идват хора от съседните страни и от Централна Европа, като те основно посещават балнеокурортите ни", уточни тя.

По данни на Клъстъра за здравен туризъм разликата в цените на медицинските и стоматологичните услуги в нашата страна и във Великобритания е близо 30%, а с Швейцария - дори 80%. В САЩ те са по-скъпи спрямо тези у нас с 80%, а с 40% е по-евтино у нас и от Турция. Освен това във Великобритания за планово лечение се чака понякога и над 6 месеца.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като БЛС пациенти ЕС

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»