Вход

Председателят на БЛС на обиколка в страната, за да чуе проблемите по места

ГрозевПредседателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев заяви в Добрич, че от съсловната организация настояват от средствата, които ще отидат в извънболничната помощ догодина, повече да бъдат заделени за профилактика, за майчино и детско здравеопазване, информират от БТА. Той е започнал обиколка в страната, за да чуе проблемите по места. Според него при преговорите с НЗОК за новия рамков договор са планирани 14 000 000 лв. за дейностите на общопрактикуващите лекари и 10 000 000 лв. за извънболничната специализирана помощ.
„Трябва да се завишат цените на профилактичните прегледи, за да не се стига до заболявания, които изискват хоспитализации, а това е най-енергоемката част от здравната система“, каза председателят на БЛС.

Д-р Грозев коментира, че най-големият проблем в здравната ни система остава остойностяването на медицинския труд. Той допълни, че заради липсата на такъв основен финансов механизъм продължава огромният недостиг на лекари и особено на медицински сестри. Ако допреди шест-седем години съотношението лекари - медицински сестри беше 1 към 2.5, сега е 1 към 0.9 в полза на лекарите.
Председателят на Българския лекарски съюз отбеляза, че в БЛС подписват всяка година около 400 - 450 свидетелства на медици за напускане на страната. По данни на съсловната организация средната възраст на лекарите в България е достигнала 55 - 56 години.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»