Вход

Д-р Дечев: Позицията на пациентите за мораториума е манипулирана (видео)

b9efbbe72c7a066c1be54610024c1126На обществото се втълпява, че иновативните лекарства винаги превъзхождат по-старите, коментира сериозно обсъждания мораториум за нови молекули д-р Дечо Дечев - директор на УМБАЛ "Свети Иван Рилски", пред Bulgaria ON AIR.
„Показва се само едната гледна точка - тази на пациентите и пациентските организации, а зад тях стои фармацевтичният сектор. На обществото се втълпява, че всички иновативни медикаменти превъзхождат по-старите, но невинаги новите лекарства трябва да бъдат поставяни в графата "положително действащи", каза директорът на УМБАЛ "Свети Иван Рилски".

Депутатите приеха едногодишен мораториум за финансирането на иновативни лекарства и сключването на договори с нови лечебни заведения през 2018 г. Веднага след решението пациентски организации се надигнаха срещу него и поискаха налагане на вето от страна на президента Румен Радев. Омбудсманът Мая Манолова пък обяви, че ще сезира Конституционния съд по този казус.
По думите на д-р Дечев от 10 ново внедрени медикаменти само два превъзхождат с нещо по-старите, но в същото време фармацевтичните компании влагат около 1 млрд. евро за направата на едно такова лекарство, а нашата държава е добър терен за избиването на тези пари.
"Парите, отпуснати за здраве, трябва да се харчат за лекарства с доказан ефект. Въпреки това, когато става въпрос за лечение, не трябва да се говори за пестене на пари", допълни той.
Според директора на УМБАЛ "Свети Иван Рилски" няма пациентска организация, която да е протестирала срещу налагането на някакъв вид мораториум или лимит по отношение на някое болнично заведение.
"Има позитив в този мораториум, защото през това време ще се изиска компетентно мнение. Ще може да се подберат качествените и действащи лекарства и да се набавят само те, а не недействащи", сподели още докторът.
Д-р Дечо Дечев отбеляза, че бюджетът за здравеопазване ще покрие само 50% от разходите на този сектор и отново пациентите ще трябва да плащат за "това-онова".
Вижте подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като пациенти лекарства ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»