Вход

Акцията за реекспорта - насочена към президента и омбудсмана (видео)

Nikolaj Boltadzhiev i Anton Valev 620x496Започва ли държавата борба с паралелния износ на медикаменти и необходими ли са законодателни промени коментираха пред телевизия Европа д-р Николай Болтаджиев от Национално сдружение на частните болници и Антон Вълев от Националната аптечна камара след разкритията за многомилионната схема за реекспорт на лекарства.
„Видяхме независимите власти в събота накуп демонизираха хората с бели престилки“, каза д-р Болтаджиев, който смята, че това не е решение, а решенията трябва да бъдат глобални в политиката, която води държавата.
„Мисля, че това е насочено към президента и омбудсмана да не атакуват закона в тази му част“, допълни той.

„В България нямаме лекарства по две причини – или фирмите въобще не ги регистрират у нас, или когато ги регистрират, се намират предприемчиви играчи на пазара, които ги изкупуват“, обясни Антон Вълев.
Според него проблемът може да бъде решен, ако българското правителство, в сътрудничество с правителствата на другите държави от Източния блок, поставят искането пред Европейския съюз свободното движение на стоки да не засяга лекарствата.
„Лекарствата не са свободни стоки, те са супер регулирани и като цени, и като наличности. Вие не може да произведете едно лекарство и някой да го продава на който пазар иска. Трябва да се основе представителство, трябва да се поеме юридическа отговорност за тези пациенти и в следващия момент се оказва, че някой може да го препродава навсякъде“, заяви още Вълев.
Те бяха категорични, че много проблеми могат да се решат чрез демонополизация на здравната каса, а не от година на година да се върви към все по-големи рестрикции. Тогава конкуренцията ще свали цената и ще повиши качеството.
Целия разговор вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като лекарства ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»