Вход

Криминален + легален износ = пациенти без лекарства (видео)

БНТПроф. Илко Гетов - председател на Българския фармацевтичен съюз, д-р Галинка Павлова, заместник-председател на Българския лекарски съюз и д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, коментираха пред БНТ специализираната акция на ГДБОП, при която бяха арестувани седем души, част от престъпна група за злоупотреба с лекарства. Според разследването, Здравната каса е ощетена със стотици милиони лева, защото е платила лекарствата, които са били изписани на нуждаещи се болни българи, но медикаментите са били изнасяни в Европа.

„Този проблем с паралелния износ или с нерегламентирания паралелен износ, който води до недостиг и липса на лекарства - животоспасяващи и животоподдържащи, за българското население и пациентите, съществува от 2013 година. Ние неколкократно сме поставяли въпроса, включително имаше опит през 2014 г. за регламентиране на въпроса с промени в закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, но 2015 това падна в Конституционния съд. Тук има две страни. Едната страна е, че паралелната търговия е легална практика в ЕС. В случая от миналата седмица говорим за криминален паралелен износ. Защото говорим за фалшификация на документи и тя е засечена благодарение на икономическите престъпления, които са констатирани в рамките на следенето на тази група. Другата страна на въпроса е, че тези лекарства не са приложени на пациентите - или не са имали нужда и са изписани фиктивно, или те са имали нужда от тях и не са им приложени”, поясни проф. Гетов.

Според д-р Павлова основният проблем е липсата на контрол.
„Отдавна говорим и от Лекарския съюз, и колегите. Да, във всяка сфера на нашия живот се случват такива практики, такива злоупотреби, такива престъпления. От кога говори Лекарският съюз? Фактът, че има такъв ръст на изписване на лекарства, такъв ръст, който се внася, който се потребява от Здравната каса, трябва да видим колко са пациентите, а статистиката е в Здравната каса. Би следвало до сега те да са направили своя ефективен контрол. Това, че казват, че не може с последващ контрол да се установи дали има злоупотреби или не, това е просто липса на контрол или липса на експертност, на потенциал, на знание, на опит да направят този контрол. Всъщност ние виждаме, че се говори за търговци, за аптекари, споменават се и лекари”, заяви заместник-председателят на БЛС и допълни, че ако се докаже вина на лекар в това престъпно деяние, от съсловната организация ще отреагират и дори може да се отнемат права за упражняване на професията.

„Според мен малко са попреувеличили в съобщението си. Големият проблем всъщност е, че много пациенти остават без лекарства заради паралелната търговия. Такива акции няма да решат проблема с недостига на лекарства. В съобщението фактите сочат няколкостотин милиона. Аз с голям резерв ще се произнеса към едно такова съобщение. Как си представяте един директор, хванат с кашон лекарства, да е нанесал щета на Здравната каса за няколкостотин милиона? Знаете ли колко е цялата сума за онколекарства за една година, която плаща Здравната каса? 250 милиона. Възможно ли е според Вас и според колегите да се нанася щета за няколкостотин милиона, предписани и платени от Здравната каса лекарства, и никой да не е разбрал за това нещо? Това не е вярно. Аз предполагам, че са хванати хора, които правят криминален износ, но съобщението, че е нанесена щета на Здравната каса за няколкостотин милиона просто не може да бъде вярно, статистически, финансово, математически”, беше категоричен д-р Кацаров.
Вижте целия разговор във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като лекарства НЗОК ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»