Вход

Д-р Пенков: В МЗ постоянно получаваме сигнали за липса на лекарства (видео)

ПЗаместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков коментира пред bTV, че постоянно получават сигнали, че липсват лекарства – защото се изнасят по криминален начин от България в чужбина, тъй като там цените са по-високи. Най-често обажданията били за лекарства като инсулин, за повишено кръвно налягане, за онкологични заболявания и други хронични болести. Тези лекарства би трябвало да са налични, тъй като са ясни нужните количества, така че се внасят дори с 10-15% повече. После обаче тези лекарства изчезвали.

По думите на д-р Пенков сивият сектор на този нелегален износ е за около 200 млн. лв. годишно. Зам.-министърът посочи, че в схемите вероятно има и медицински лица, и обрисува няколко сценария.
„Например: Постъпваш в болница, пише ти се диагноза, изписва ти се лекарство, което е „интересно”, но то не се прилага, защото реално нямаш нужда от него, а после това лекарство се изнася.
Другата практика е свързана с аптеките – трябва, например, да си купиш лекарство за астма, но трябва да се доплати 25%. Затова ми препоръчват друго, без доплащане, а по-скъпото лекарство се изнася”, обясни той.
При някои проверки се оказва, че в складовете има лекарства, но те не се разпространяват в мрежата и в края на месеца се изнасят, защото няма нужда от тях.
За това какви са проблемите в малките болници и какво може да направи министерството за тях, както и дали диабетици и сърдечноболни ще трябва да си правят допълнителни изследвания за това дали могат да шофират – вижте във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»