Вход

Проф. Горчев: Неправилно е болниците да се делят на държавни и частни (видео)

ГорчевИзвестният гинеколог и онколог проф. Григор Горчев коментира пред БНТ наложения мораториум върху нови лекарства и лечения, както и скоро разкритите измами с препродажби на онкологични лекарства. Той отбеляза, че е неправилно в обществото болниците да се делят на държавни и частни, а единственият критерий при оценката им трябва да е качеството на болничната услуга. Той обаче заяви, че държавата не е изградила и една съвременна болница за последните 25 години, заради което нишата е била заета от частни инвеститори.
Онкологът допълни, че въпросът с мораториума върху лекарства трябва да се погледне от две гледни точки и че е разбираема гледната точка на министъра на здравеопазването, който е финансист. Според него трябва да има бюджетна рамка за бюджета на Здравната каса и заплащането в болниците. Той коментира, че в България са малко центровете, където се извършва цялостно лечение на онкологични заболявания и поясни, че липсата на контрол предполага появата на злоупотреби.

„Малко са центровете, които събират всичко в едно и се допускат съществени грешки по отношение на добрата практика в химиотерапията. Злоупотребата е неоспорим факт, така че има механизми, които трябва да се движат естествено и да се ограничи злоупотребата“, каза проф. Горчев.
Специалистът се обяви и за по-строг контрол върху начина, по който се разтварят и разпределят лекарствата за химиотерапия и лечение на онкоболни. Той подчерта, че търговците се стремят да печелят и че скъпата химиотерапия има благотворен финансов ефект върху болниците, но е опасно, когато лекарите влязат в ролята на търговци.
„Както има мораторуим върху нови дейности, трябва да се реши да има система за разтвор на лекарства в клиниките по химиотерапия“, заяви онкологът.
Проф. Горчев подчерта, че освен преустрояване на клиничните пътеки, трябва да има и преизчисляване на цената на лекарствата, защото 30% от бюджета на Здравната каса е предназначен за закупуването на лекарства. По думите му това е с десетина процента повече от средната стойност, която плащат европейските държави за лекарства.
Вижте повече подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като болници лекарства ВИДЕО

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»