На 334 Български пациенти е отказано лечение в Европейски болници…

Заради неплатените от НЗОК пари, Европейски болници са отказали лечение с формуляр С 2 на 334 души през миналата година. Министерството на здравеопазването /МЗ/ дължи на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ 18 млн.лв. Това каза управителят на НЗОК проф. Камен Плочев, цитиран от БТА, по време на извънредно заседание на парламентарната...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Уникални терапии за лечение на…

За първи път в България се открива Център за лечение на болката, който ще предлага уникални терапии чрез модерна апаратура на българските пациенти. Това каза на пресконференция в БТА специалистът...

Какво ще прави медицината със сърцата в бъдеще?

Ако сърдечната трансплантация - 50 години след като Кристиан Барнард е извършил първата операция - е станала рутинна, какво точно ще бъде способна медицината да направи в бъдеще?
Дали един ден ще можем да изградим, или дори да се отгледат, заместващи сърца, или хирурзите ще могат да използват генетично модифицирани животински сърца на тяхно място?
Скоростта на напредъка е зашеметяваща.
Директорът на отделението за трансплантация на сърцето и белия дроб на болницата в Харефийлд г-н Андре Саймън казва: "Попаднах капан, когато бях на 18 години и видях първата ми трансплантация на сърце.


"Имаше двама хирурзи, които можеха се видят като правеха възли, а аз не можех да видя пръстите им, защото бяха толкова бързи, странно, фантастично.
"Това беше краят на" каубойското "време в сърдечната хирургия. Спомням си, че идвам в кабинета и бях впечатлен от факта, че всичко е пълно с цигари и празни бутилки за бира.
"Беше съвсем различно време. Нещата се промениха.
"Като цяло, ние сме в много по-добра позиция, защото можем да направим нещата, които не можем да направим - но също загубихме част от необходимата воля да наложим граници".
Операцията, която прие медицината в епохата на медиите
Свидетел: Първото сърдечно трансплантиране
Необходими са нови техники, тъй като броят на донорските органи - около 200 на година в Обединеното кралство - е по-малък от търсенето. Около 2 000 души под 65 годишна възраст ще умрат от сърдечна недостатъчност без трансплантация.
Една възможност, която изследователите се надяват да развият, е да използват стволови клетки, за да развият нов сърдечен мускул.
Д-р Дорис Тейлър, директор на Центъра за клетъчни и органни биотехнологии в Тексас сърдечния институт в Хюстън, казва: "Ако искаме да изградим цялото сърце, това отнема стотици милиарди клетки.
"Добрата новина е, че сега можем да направим това.
"Целта ми е през следващите шест месеца да има изградени две до три сърца, които се свиват на ниво, което ги прави преносими [в големи животни като крави]".
Използвайки прасета, екипът на д-р Тейлър изважда клетките от сърцата и ги възстановява, като използва стволови клетки.
Те се надяват да усъвършенстват техниката, при която болното сърце се слива с новородено сърце.
В крайна сметка, те се надяват, че новото сърце може да поеме напълно.
"Това, което открихме, е, че клетките, които мигрират в различни области, са склонни да се различават в типа клетка, която принадлежи в региона, в който се намират", казва д-р Тейлър.
Въпреки това, кардиоторрачният лекар, проф. Джон Тарм, предупреждава да не се хранят фалшиви надежди.
"Човек е виждал много хора да измислят много вълнуващи идеи в миналото", казва той.
"Преди двадесет години смятахме, че сме на път да вземем органи от прасета и да ги използваме за т.нар. Ксенотрансплантанти. И докато има някои вълнуващи развития в тази област, ние все още не сме там.
"Преди десет години имаше огромно вълнение за използването на стволови клетки за ремонт на повредени сърца.
"Клиничните резултати са много разочароващи: ние видяхме няколко процентни пункта подобрение на функцията на сърцето при пациенти в големи клинични проучвания.
"Човек иска да види крайния продукт, преди да сте наистина убедени."
Алтернатива на разрастването на нови сърца е да се усъвършенстват устройствата, които могат да поддържат пациента жив, докато не успеят да се трансплантират.
През последните години устройството за подпомагане на лявата камера (LVAD) - изкуствена помпа, която помага на лявата страна на сърцето да изпълнява задачата си - се е свила от голямо външно парче комплект към малко устройство с батерийно задвижване, което може да бъде имплантирано в гръден кош.
За първата година те са толкова ефективни, колкото трансплантацията.
Всяко поколение е станало по-ефективно, но все още съществува риск от инфекция и не винаги е лесно да се живее.
Ще бъде ли следващата стъпка на развитието на механични сърца? Г-н Саймън си мисли така.
"Виждам, че такова устройство, ако се произвежда масово, няма да бъде толкова скъпо", казва той.
"Ще бъде като пейсмейкър, просто отиваш и ще получиш такъв като нов iPhone.
"Проблемите, пред които сме изправени, са устройство, което не води до съсирване и удари, и работи 100%."
Изследователите също така работят, за да се опитат да запазят сърцето за по-дълго, след като бъде извадено от донора.
В момента скоростта е от съществено значение за увеличаване на шансовете за успех - повече от три часа, а шансовете рязко намаляват.
Сегашната техника е да спрете сърцето и да го съхранявате в хладно решение.
Но експериментите показват, че ако сърцето бие с кръв, то може да се запази много по-дълго от тялото - до 12 часа.
Учените се надяват, че в крайна сметка ще е възможно сърцата да се съхраняват до един месец.
Това потенциално би позволило сърцата да бъдат съгласувани имунологично с пациентите, които най-вероятно ще се възползват.
Ключът към бъдещето вероятно няма да бъде нито една технология, а комбинация от всички.
Но ако последните 50 години ни научиха на нещо, е, че нещата, които изглеждат невъзможни днес, ще станат медицината на утрешния ден.

Източник: BBC News

Маркирана като трансплантация

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

5°C

София

Облачно

Влажност: 92%

Вятър: 22.53 km/h

 • Разпръснати превалявания
  22 Фев 2018 6°C 3°C
 • Облачно
  23 Фев 2018 7°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»