На 334 Български пациенти е отказано лечение в Европейски болници…

Заради неплатените от НЗОК пари, Европейски болници са отказали лечение с формуляр С 2 на 334 души през миналата година. Министерството на здравеопазването /МЗ/ дължи на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ 18 млн.лв. Това каза управителят на НЗОК проф. Камен Плочев, цитиран от БТА, по време на извънредно заседание на парламентарната...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Уникални терапии за лечение на…

За първи път в България се открива Център за лечение на болката, който ще предлага уникални терапии чрез модерна апаратура на българските пациенти. Това каза на пресконференция в БТА специалистът...

Лекарства липсват от години, но това не засяга институциите

ПенковВ последните дни най-обсъжданият проблем в държавата се оказа този с лекарствата – първо поради наложения мораториум за нови молекули, после след шумно разгласената съвместна акция на специализираните служби, разкрили престъпна схема за паралелен износ на медикаменти. Тлеещ от години проблем, който не впечатляваше особено властимащите да го решат. Малко преди това, един потърпевш от липсата на лекарства пациент получава отговор от Министерството на здравеопазването на негов сигнал, че медикаментът, който му е необходим, е внесен в страната от упълномощения представител на фирмата-производител и разпределен към търговците на едро „Фьоникс Фарма“ и „Софарма Трейдинг“ в достатъчни количества. В писмото заместник-министърът д-р Бойко Пенков информира още, че в Изпълнителната агенция по лекарствата няма постъпило уведомление за временно или постоянно преустановяване на продажбите на този лекарствен продукт. Т.е., за здравното министерство проблем не съществува.

прегнилПоредният казус за липсващ лекарствен продукт се отнася за препарата Pregnyl. От 3 - 4 години пациенти, които се нуждаят от лечение с него, изпитват огромни затруднения при намирането на медикамента. Той се използва при първичен или вторичен хипогонадизъм, като се прилага постоянна терапия с цел да се поддържат нормални нива на тестостерон в организма на болните, както и в специализираните клиники за асистирана репродукция при ин-витро процедурите.

Както ви информирахме, днес д-р Бойко Пенков коментира пред bTV, че в Министерството на здравеопазването постоянно получават сигнали за липсващи лекарства. Той обясни, че те се изнасят по криминален начин от България в чужбина, тъй като там цените са по-високи. Най-често обажданията били за инсулин, за повишено кръвно налягане, за онкологични заболявания и други хронични болести, като тези лекарства би трябвало да са налични, тъй като са ясни нужните количества и се внасят дори с 10 - 15% повече. После обаче тези лекарства изчезвали.

В тази ситуация някои пациенти са принудени да се възползват от „куфарната търговия“ с медикаменти и се снабдяват с необходимите лекарства от аптеките в Гърция, Турция и Македония. Въпреки липсата на Pregnyl на българския пазар, медикаментът е наличен в Австрия, Холандия, Белгия, Люксембург, Словения, Турция и Украйна.

Цената на липсващия препарат е около 7 лв., докато заместителите, които могат да се използват и които се намират безпроблемно в българските аптеки - Choriomon и Оvitrel, струват съответно по 28 лв. и 65 лв.

При проверка в болничните аптеки на две от най-големите клиники за ин-витро в София се оказа, че те рядко имат проблем със снабдяването с Pregnyl, но той се използва изключително за пациентите на съответното лечебно заведение. Фармацевтите обаче споделиха, че знаят за недостига на медикамента в аптечната мрежа поне от 15 години. Според тях това се дължи на недостатъчни количества, внесени от производителя, поради ниската цена на препарата в България, както и на неравномерното му разпределение на пазара, което затруднява пациентите в някои райони на страната. Още по-голям е бил проблемът в предходни години, когато Pregnyl не е имал заместители и болните не са имали никакъв избор при установяване на липсата му в търговската мрежа, си спомниха от аптеките.

Д-р Пенков обяснява позицията на здравното министерство с това, че разпространението на лекарствени продукти на територията на страната зависи от волята на притежателя на разрешението за употреба и не е налице пазарен механизъм, който да го задължи да разпространява даден лекарствен продукт у нас.

Pregnyl 1500 E е с прекратено разрешително за продажба от началото на 2017 г., въпреки, че не може да се намери в аптечната мрежа поне от 2014 г. Не е ясно защо това разрешително е прекратено, след като медикаментът се продава в други страни от Европейския съюз, например в Белгия. Относно Pregnyl 5000 E, този препарат е дори с по-високи количества на внос в България, сравнено с предходни години според неговия вносител, но защо се намира трудно и почти нелегално в аптеките остава загадка.

Ще се промени ли нещо в законодателството и в контролирането на фармацевтичния пазар след увеличения обществен натиск над управляващите през последните дни предстои да видим. Но е крайно време да се предприемат ефективни, не само рестриктивни действия, за преодоляване на липсата на лекарства в България.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

5°C

София

Облачно

Влажност: 92%

Вятър: 22.53 km/h

 • Разпръснати превалявания
  22 Фев 2018 6°C 3°C
 • Облачно
  23 Фев 2018 7°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»