Вход

В аптеките няма лекарството RoActemra за лечение на ревматоиден артрит

r.aПациент ни съобщава за липса на лекарствения продукт Тоцилизумаб (Роактемра - RoActemra подкожни инжекции). В писмото на пациента се казва: Диагностициран съм с Ревматоиден артрит (РА) от 2006г., тежка форма трудно, поддаващ се на медикаментозно лечение. В резултат на агресивния РА, имам 4 сменени стави, две коленни и две тазобедрени и стабилизация на първи шиен прешлен). Минавайки през годините лечение с различни медикаменти, през 2015 г. минах на лечение с “Роактемра” – инжекционна форма. В резултат на лечението кръвните показатели се подобриха, влезнаха в норма, физическото ми състояние също се подобри.
От началото на 2016 година в аптеката, от която получавах лекарството има проблем с доставката. Липсва в аптечната мрежа, закъсняват доставаките и по тази причина вместо полагащите ми се 6 опаковки по изписания Протокол, аз получавам 5, което води до прекъсване на лечението ми.

От месец март 2017 година се преместих в друга аптека, но и там се получава същото.
Последния ми протокол е от месец август 2017 г и до момента съм получила 2 опаковки, вместо предписаните ми 4 до момента. През декември ми предстои явяване на комисия за продължаване на Протокола за отпускане на Роактемра. За пореден път ще кандидатсвам без да съм получила и инжектирала лекарството. Състоянието ми започва отнво да се влошава. Не знам какво да направя.
Моля за проверка и съдействие! Защо заявените от аптеките количества не достигат до пациентите, нуждаещи се от лечение?!
Основната причина за лиспата на лекарството е реекспортая на медикамента, поради разликата в цените му в България и другите Европейски държави. Този медикамент не бе сред заловените при акцията на МВР опаковки, приготвени за незаконен износ. Общият брой на пациентите с ревматоиден артрит в България е над 60 000.

Маркирана като пациенти лекарства НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»