На 334 Български пациенти е отказано лечение в Европейски болници…

Заради неплатените от НЗОК пари, Европейски болници са отказали лечение с формуляр С 2 на 334 души през миналата година. Министерството на здравеопазването /МЗ/ дължи на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ 18 млн.лв. Това каза управителят на НЗОК проф. Камен Плочев, цитиран от БТА, по време на извънредно заседание на парламентарната...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Уникални терапии за лечение на…

За първи път в България се открива Център за лечение на болката, който ще предлага уникални терапии чрез модерна апаратура на българските пациенти. Това каза на пресконференция в БТА специалистът...

Д-р Неделчо Тотев: Проверки винаги ще има, не се плашим от тях (аудио)

nedelcho totevТемата за проверките на лечебните заведения за разкриване на практики за източване на Здравната каса чрез неизгодни договори коментира пред БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България. Той изтъкна, че в здравеопазването проверки винаги е имало и ще продължава да има.
„Ние не се плашим от проверки, всъщност това е част от играта“, отбеляза Неделчо Тотев.
Според него обаче в настоящите проверки има и аспект, който е притеснителен.

„Защото се създава едно мнение във всички хора, в населението, че наистина това са едни престъпни организации – всички болници, които непрекъснато крадат, без това да означава и другото – че не се краде в сектора. Но нали разбирате – когато се афишира нещо и се изкажат едни становища, че ще се разкриват големи престъпления, вече това е все едно, че вече се е случило. И това ни притеснява нас, защото образът на българския лекар е сатанизиран, а сега остава цялата общественост да въстане срещу това, че продължава да се краде, и това да е основната причина за срива в системата. Не мисля, че е вярно“, заяви той.
Според него в основата на финансовия колапс, в който се изпаднали някои болници, е незаплащането на т.нар. "надлимитни дейности".
„Миналата седмица си имахме рутинните проверки от Здравната каса заради надлимитната дейност, която пак не беше платена. Така че във всички болници, които реализират надлимитна дейност, рутинно Касата идва и проверява тази дейност, и цялата дейност всъщност, и преценява дали това е извършено съобразно правилата на клиничните пътеки, и изобщо по правилата за добра медицинска практика. Има и медицински одити, но те са по сигнал... Сега преди два месеца мисля, че започна тази проверка, която въпросна проверка сега вече се афишира, тя беше по линия на следствените служби. Защото от Следствието се обаждаха по болниците, за да изискват всички договори, които болниците имат за външни изпълнители и контрагенти. Ние дадохме списъците с всички външни договори, които имат болниците – било със специалисти, с лаборатории и т.н.“, посочи още д-р Тотев.
„Аз мисля, че е по-правилно да си минат тези проверки – има право министерството да проверява всичко, това му е работата в крайна сметка и когато вече има резултати, тогава вече да се афишира. Всичко друго е: разлайваме кучетата и юруш сега, дайте ще хващаме големите крадци. Не се работи така. Тръгне ли човек да търси кирливи ризи, винаги ще ги намери. Лов на вещици е имало и винаги ще има – не казвам, че това ще бъде нещо подобно, но когато тръгнеш целенасочено да проверяваш, с цел да откриеш нещо, което си заложил, може би ще намериш начин да го откриеш“, мисли председателят на Сдружението на общинските болници.

МарковАндрей Марков, председател на Българската болнична асоциация, който също коментира темата, отбеляза, че и в здравеопазването, както и в другите обществени сфери у нас, през годините има повторение на лоши практики, контролът е недостатъчен и проблемите, които са се натрупали, сега избухват.
„Според мен трябва да търсим корените за проблемите, за да можем да отстраняваме последствията от това, което се случва в системата. В момента имаме, както казваме в нашата система, симптоми на нещо, което става. Тези симптоми са отдавна известни и според мен тази бомба е заложена и в предишни периоди на управление, на предишни управляващи – няма значение кои са и какви са били те, дълго са натрупвани грешки в практиката ни и то не само здравната система. Според мен това е национален проблем, свързан с начина на контрол на каквито и да е дейности, на каквито и да е системи – в случая, в момента, наред е здравеопазването.
Прав е доктор Тотев да представи по този начин визията на общинските болници, както и на всички останали, защото те са еднакви, а именно – на лекарите не бива да се гледа по начин, по който да внушаваме недоверие към тяхната практика и към тяхното работно място. Какви са болниците? Защото ние без болници и без лекари не можем и няма да можем да съществуваме. Просто трябва да си свършим работата, така че да не се случват лошите практики в тази система“, подчерта Марков.
„Както казахме, бомбата,която в момента избухва, е заложена с надлимитните дейности. Виждаме, че в момента всички търсим начини как да спасим болници, които на практика не са си получили парите, които са изработили надлимитните дейности и сега казваме: "Дайте да им дадем пари, защото те иначе биха фалирали".
Всъщност всички ние признаваме, че надлимитната дейност е нещо, което е изработено и което, ако не бъде заплатено, докарва болниците до фалити и до състояние, в което напрежението в тях, свързано с фронта на тази дейност – фронтът е лекаря с пациента срещу него, води до ескалация, води и до насилие над лекари, води до ликвидация на болници или невъзможност да се плащат заплатите, води до проверките, които целят да открият проблемите в момента и които ние винаги сме имали.
Но ако си вършим работата така както трябва постоянно, няма да се налага да правим тези кампанийни програми и няма да изненадваме никого, защото според мен ръководството на Министерството на здравеопазването е жестоко изненадано от това какво намират като финансовата ситуация“, обобщи председателят на Българската болнична асоциация. Той подчерта, че системни проблеми има във всички сектори, необходим е държавнически подход към тях и не бива да се преекспонират проблемите в здравния сектор, но трябва да се решават по същество.
Повече подробности чуйте в звуковия файл:

 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

5°C

София

Облачно

Влажност: 92%

Вятър: 22.53 km/h

 • Разпръснати превалявания
  22 Фев 2018 6°C 3°C
 • Облачно
  23 Фев 2018 7°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»