Вход

Жертва на мораториума за нови лекарства може да бъде всеки от нас

АСпециализирани акции, брифинги и обещания, че никой няма да остане без лечение, последваха приемането на мораториума за плащането на новите лекарствени терапии. Този път обаче пациентите не повярваха на успокоителните обяснения, че трябва да стиснат зъби и да издържат без ново лечение една година, за да може монополистът НЗОК „да си отдъхне” от скъпите иновативни лекарства, след което с възстановени сили и предполага се, с още по-голям бюджет, да предложи на оцелелите болни български граждани адекватно лечение. Сред надигналата се вълна от протести и искания за налагане на президентско вето върху мораториума, ярко се откроява една цветна и енергична дама – Аделина Банакиева.

Тя е преборила рак в краен стадий, преминавайки по целия труден път на пациент с тежко заболяване в България – от липсата на лекарства и адекватно лечение, през полулегалното снабдяване с медикаменти от чужбина и невъзможността да успееш да намериш всеки месец парите, които да те поддържат жив… Аделина не е свързана с никоя партия, фармацевтична компания или НПО, а е пациент, и като такъв се вълнува от съдбата на всички като нея. Преди няколко дни тя призова всеки, който желае, да изпрати от свое име до членовете на Комисията по здравеопазване към Народното събрание, председателя и заместник-председателите на парламента, омбудсмана, президента и Министерството на здравеопазването, имейл със следния апел:
ВЕТО на бюджета за 2018 г. на НЗОК!
Тези дни Парламентът на Р. България прие на второ четене бюджета за 2018 г. на НЗОК, като наложи мораториум за минимум една година за всички нови терапии.
Тук искам да отбележа, че става дума за всички видове нови терапии и медикаменти, за всички видове заболявания!
Това значи, че ако досегашният медикамент, с който хората с тежки заболявания са лекувани, вече е спрял да действа – нов няма да има!
Всеизвестен факт е, че в България се работи с нисък клас генерични заместители и то само на терапии, на които има такъв заместител, но това не са новите терапии! За да се произведе генерик на някоя нова терапия, трябва срокът на лиценза на компанията-производител да е изтекъл. На нормален език това значи, че лечение ще се осъществява само и единствено със стари терапии.
Всичко това се случва дни, след като Брюксел обяви, че България е неадекватна по отношение на превенция на предотвратима смъртност. Тук можем да се похвалим и с една от най-ниските в света преживяемости при онкологични заболявания.
Аз съм наясно, че тези 25 млн., с които Здравната каса си „отдъхва“ от болните, са капка в морето, но преди този мораториум поне имаше надежда за молби, врънкане и апели за помощ. Сега и такава надежда няма!
В България, за да се лекуват хората с онкологични, сърдечни, генетични, диабет и други заболявания, те често са принудени да теглят кредити, губят домовете и работата си и обричат себе си и близките си на живот в мизерия и дългове. Това е съдбата на всички хора с тежки заболявания тук! Или поне на живите...
Апелирам Президентът на Република България да наложи Вето.
Апелирам да бъде преосмислено гласуването по тази точка.
Моля Ви, дайте шанс на болните хора поне да вярват, че е възможно.
Не убивайте и хората, и надеждите им!

протестАко този апел остане „глас в пустиня“ и не получи адекватна реакция от страна на съответните институции, Аделина Банакиева организира протест в София на 9 декември, събота, от 11 ч. пред Народното събрание.


„Защото, за съжаление, жертва на този мораториум Е и МОЖЕ ДА БЪДЕ всеки един от нас. Всички ние”, напомня тя.

 

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»