Вход

Първа копка за нов корпус на болницата във Велико Търново

болницаВъв Велико Търново направиха първа копка за изграждането на нов болничен корпус, който ще бъде изграден и свързан със съществуващата База 1 на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов", съобщи директорът на лечебното заведение д-р Стефан Филев, цитиран от БТА. Сградата ще бъде на 7 етажа с обща разгърната площ около 4000 квадратни метра. Инвестицията е за над 4 млн. лв., а към реалното строителство ще се пристъпи през февруари следващата година, уточниха от лечебното заведение.
Чрез изграждането на новия корпус всички отделения на болницата ще бъдат на едно място. В новата сграда ще бъдат настанени отделенията по ортопедия и травматология, инфекциозни болести, по неврология. Три от етажите ще бъдат за секторите на акушеро-гинекологичното отделение и за отделението по неонатология. Предвиден е и операционен блок с четири нови операционни зали.

Сега тези отделения са разположени в старата база на лечебното заведение, която се намира на повече от 3 км. от централния блок. Обединяването на двете бази ще доведе до икономии и оптимизиране на работата на лекари и администрация, което ще бъде в полза на пациентите, казват от ръководството на болницата.
Прогнозните икономии годишно ще възлизат на близо 400 000 лева. Символичното начало на новото строителство бе част от програмата, посветена на 150-годишнината от основаването на великотърновската болница.

Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова коментира, че работна група към здравното министерство изготвя мащабен финансов и структурен анализ на ситуацията в българското здравеопазване, върху който ще бъде създаден структурен план за развитие, за да се превъзмогне критичната ситуация в здравеопазването. Анализът първо ще бъде иззпратен до директорите на болници и ще покаже дали и къде ще се пристъпи към закриване на болници и отделения.
През следващата седмица работна група ще представи доклад за нов вариант на националната здравна карта, след като старият вариант е бил отхвърлен от ВАС, каза Йорданова. Целта е да се даде ясна представа за състоянието на здравеопазването във всеки регион от страната.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»